Ledare. Andreas Gustavsson.

2014-09-24 12:25

Dagens ETC beviljas presstöd

Idag blev beslutet offentligt: Dagens ETC får presstöd som dagstidning. En seger för ett unikt projekt – och helt avgörande för att trygga utgivningen långsiktigt, kommenterar Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nej, beslutet från Presstödsnämnden – som fördelar presstödet – var inte oväntat. Dagens ETC är en dagstidning som uppfyller alla formella krav. En relevant, aktuell nyhetstidning som driver egen opinionsbildning, oberoende av partier och andra organisationer.

Det vet vi som gör tidningen, det vet du som läser den.

Men nu när beslutet kommer är reaktionen ändå stor glädje och lättnad. Äntligen!

Det var betalande prenumeranter och privata långivare som gjorde den här unika satsningen möjlig. Ni beställde och betalade för tidningen innan den ens fanns. Ni lånade ut pengar, totalt drygt sex miljoner kronor – den största crowdfundingkampanjen någonsin i den svenska medievärlden.

Alla prenumeranter är fortfarande den viktigaste ekonomiska komponenten för den här tidningens långsiktiga överlevnad. Och ni blir fler för varje dag. Nu är ni drygt 8 000, jag hoppas att ni snart ska vara fler än 10 000.

Men utan presstödet hade det inte gått. Självklart har det varit extremt tungt att utveckla en ny tidning – innehåll kostar, tryck kostar, distribution kostar, marknadsföring kostar – i väntan på det här beslutet. Men nu faller denna bit på plats. 7,7 miljoner kronor, så stort är det beviljade stödet. Vilket innebär att vi i november kommer att börja betala tillbaka de lån som privatpersoner har gett oss.

Om någon har tvivlat så kan jag idag med säkerhet konstatera att Dagens ETC är här för att stanna. Dessutom med ännu mer energi efter valet. En annan regering ska granskas. Fortfarande ur samma värderingar: Dagens är en röd tidning för en grönare värld.

Tack till alla er som, faktiskt, tillsammans startade den!

Och ärligt talat, har du ännu inte tagit steget att bli prenumerant, gör det nu.

Dagens ETC har bara börjat.