Ledare. Johan Ehrenberg.

2017-09-15 03:00

Borgarna sviker i kampen mot högerextrema

Trumps utveckling borde väcka svensk borgerlighet mot varje tendens av högerextremism och fascism. Men icke.

Det finns något genant över borgerlighetens oförmåga att hantera gränsdragningen mot fascister. Och farligt. Gång efter gång misslyckas de reagera på en utveckling som handlar om hur en liten högerextrem grupp utmanar demokratin. Borgarna tittar åt sidan.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Donald Trumps tal som blev ett stöd till nazister efter Charlottesville chockade många, men hans politik är ju hat mot minoriteter, kombinerat med en ritual av offentliga hatkampanjer mot motståndare och domare och media. Muren mot Mexiko är fascistisk propaganda, stödet till Joe Arpaio, denna rasistiske och kriminelle vitmaktsheriff, kan inte bortförklaras.

Trump är inte galen, han tycker det han säger och det enda som bromsar är att han inte har något parti bakom sig, ingen organisation, bara Twitterkonton och en konspiratorisk extrem grupp.

Han sitter kvar så länge de sponsrande företagen får igenom det de vill.

Man kan tänka att Trumps utveckling borde väcka svensk borgerlighet vad gäller rågång mot varje tendens av högerextremism och fascism.

Men icke.

I stället bortförklaringarna och så det smygande obehaget utan åtgärd.

Visst är det trist att behöva dela pr-plats i Almedalen med nynazister, visst är det obehagligt att sälja böcker bredvid nyfascisternas kamptidning – men om man blundar slipper man ju se.

Det är detta som händer i Sverige.

Historien är brutal i sin lektion. Fascism i olika former byggs upp med nationalism, hot mot svaga grupper (typ afghanska flyktingar), hat mot de som säger emot (journalister och feminister), och när borgarna vacklar så ökar hoten, de minskar inte genom passivitet. Berättelsen om fascism är att den vill skapa en konflikt där de ”felaktiga” ska rensas ut, den lever på att skrämma och hota (gissa varför de uniformerar sig) och varje feghet från borgerliga i att möta det blir en normalisering där priset får betalas av de ”oönskade”, enligt fascismens människosyn.

Och det kommer till slut även vara de liberaler som tror att fascism kan bekämpas med att man ignorerar den (Lena Andersson). Herregud, det handlar om terrorgrupper med aktiva mordbrännare och beväpnade mördare, och de pratar om ”det demokratiska samtalet”.

Fascism ser olika ut, den byter taktik så fort den kan och om Jimmie Åkessons parti ser ut på ett sätt i dag kommer det se helt annorlunda ut om de får verklig makt. Söndra och härska och förtrycka och hata och skrämmas …

Vi vet att terrorismen i Sverige finns från två olika grupper, nynazister och islamister. Där den ena använder en sjuk bild av ”nationen” och ”folket” som argument för våld använder den andra ”tron”, men tittar man på deras mål och metod är likheterna större än olikheterna.

Ändå vill borgare skydda svenska terrorgruppers rätt att skrämmas.

Låta deras propagandaorgan delta i deras mässhallar.

Nyligen publicerades en osedvanligt farlig ledare i Dagens Industri (31/8). På allvar hävdade man att SD inte var ett högerparti, partiet ”stod över” höger-vänsterskalan, och om det är någon myt fascister alltid försökt skapa så är det just den att man står över klasserna.

Ett land, ett folk, en ledare. ”Nationalisten” påstår sig vara ovanför kampen mellan de som äger och de som arbetar, fast all historia och även omröstningar i parlament visar att det är friheten för de rika som fascisten stöder.

DI:s ledare är horribel i sin syn på samhällets konflikter, man talar om SD som ett parti som betonar kulturella frågor – identitet, värderingar – men partiets invandringshat och syn på etnisk renhet är inte riktat mot landets rika, det är direkt riktat mot de fattiga. Det finns få saker som är så högerideologiska som denna människosyn.

Visst kan man läsa DI:s ledare som ett försök att fortsätta bädda för ett allianssamarbete med SD, men jag läser det också som de välbärgades ansvarslöshet inför fascismens återkomst. Nej, ”stormtrupper” kommer inte bränna ner villor i Danderyd, de kommer angripa antirasister och flyktingar.

Så vad gör man när borgare sviker?

Man bygger alternativ.

Jag menar, varför i all världen åkte LO och S till Almedalen i år när kommunpolitikerna där svek hela idén och släppte in fascisterna? Eller för den delen V och MP? Vad gör folkbildningsrörelserna på Bokmässan i Göteborg? Kyrkan? Fackpressen?

Jo, jag kan förstå små förlag som Ordfront eller Karneval som är ekonomiskt beroende av Bokmässan, det är allt svårare att sälja böcker med nedlagd bokhandel. Men jag kan inte förstå de som har makt att säga nej (de stora bjässarna) och som bara låtsas som inget. De har makten att tvinga den kommersiella ägaren att hålla Bokmässan ren från fascister.

Men de vill inte.

Nu har ETC, Leopard och ABF Göteborg skapat ett alternativ för alla som vill. Vår BokMASSA är gratis, det är ett stort cirkustält några hundra meter från den kommersiella mässan (vi finns på Heden), det är en himla massa böcker (billiga) och debatter och intervjuer med författare och aktivister. Och varje kväll underhållning. Om du är i Göteborg hoppas jag att du verkligen använder tiden och kommer dit.

Jovisst är det ett svar på Bokmässans agerande, men det är också djupare politik.

All kamp för mänskliga rättigheter kräver oberoende och positiva exempel om vi ska få borgarna att inte svika en gång till.

Det räcker inte att vara emot fascisterna, vi måste också alltid bygga alternativ.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg