Ledare. Andreas Gustavsson.

2014-10-29 17:12

Bojkotten fungerade – Sodastream flyttar fabrik

Kritiken mot företaget har vuxit sig starkare för varje år. 2014 har den kulminerat. Nu har den gett resultat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läskmaskinen fick en hel generation att ångra varje egenpyst läsk när det framkom att en av företagets fabriker – den största – ligger på ockuperad mark på Västbanken, i en israelisk bosättning. Det har varit känt länge. Sodastream har hela tiden försvarat fabrikens placering med att den är ett ”fredens föredöme”, eftersom att israeler och palestinier arbetar tillsammans.

Men nu ska den ändå flyttas, rapporterar nyhetsbyrån AP. Från bosättningen till södra Israel. Och fabrikens palestinska anställda ska dessutom få behålla sina jobb.

Det här sker nästa år och orsaken är, säger en representant, ”rent kommersiell”.

Kommersiell, ja.

Som i att företaget värderar två kostnader mot varandra. Stanna kvar och drabbas av minskade intäkter på grund av en koordinerad, internationell bojkott. Eller flytta fabriken och slippa se försäljningen rasa när etiska konsumenter väljer bort Sodastreams produkter.

Nu har företaget klokt nog valt det senare.

Men det satt långt inne.

Dagens ETC skrev om Sodastream senast i juli. Ica gjorde reklam för dess maskiner (rabatterade med 300 kronor) samtidigt som Israel bombade Gaza.

"Jag tycker att det är dåligt att man överhuvudtaget säljer Sodastream. Det är så uppenbart att Sodastream bidrar till ockupationen och folkrättsbrott. Även återförsäljarna gör det indirekt", sa Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna.

"Det finns ingen svensk handelsblockad utfärdad av Utrikesdepartementet. Skulle det göra det skulle vi givetvis följa den", svarade Ica, som hävdade att det finns intyg på att just den som marknadsfördes inte kommer från fabriken på ockuperad mark, men det intyget fick Dagens ETC aldrig se.

Kritiken mot företaget har vuxit sig starkare för varje år. 2014 har den kulminerat. Först när Scarlett Johansson skälldes ut offentligt för sitt beslut att – mot generös ersättning – agera affischnamn. Därefter när allt ställdes på sin spets i och med kriget mot Gaza.

Bojkott är inte alltid rätt svar. Men bojkott kan vara det. Annars skulle Sodastream även fortsättningsvis exportera läskmaskiner från ockuperad mark.

En seger i det lilla är också en seger.