Ledare. Johan Ehrenberg.

2021-01-08 03:00
Bild: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

Bakom varje förstörelse finns ett aktivt beslut – vem är den skyldige?

Det finns ansvariga som bör avsättas, företagare som bör åtalas men även alla dessa propagandister som politiken måste sluta lyssna på.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det måste ju finnas någon som är ansvarig, inte sant? Allt det vi reagerar mot, all förstörelse av framtiden, all orättvisa, all ångest och stress, all otrygghet… någon måste ju vara skyldig till att utvecklingen envist går åt fel håll?

Men följer man våra massmedier så är svaret att ansvaret ligger hos ingen.

Det bara händer.

Plötsligt havererar äldreomsorgen vid en pandemi och det finns varken vårdpersonal eller skyddsmateriel, det bara händer.

Hemlösheten ökar, trångboddheten ökar, det uppstår en bostadskris som gör att landet saknar 700 000 lägenheter men ingen är ansvarig, det bara händer.

Nyfattigdom bland pensionärer är ingens fel, det bara blev så och massarbetslöshet bland unga är ingens ansvar för att inte tala om inkomstojämlikheten som är ett resultat av att, ja av att…vadå?

Inget svar.

Men det finns ju ett ord som innehåller ansvaret. Nyliberalismen, den där praktiken som Dagens Nyheter, Dagens Nyheter, SVT och alla borgerliga medier för ut som den enda vägen.

Det betyder att någon fattat nyliberala beslut, någon har propagerat för dem och någon har genomfört dem.

Bakom varje förstörelse finns ett aktivt beslut.

Det intressanta med detta icke-ansvar är att när man vänder på steken, när man pratar om vinnarna i utvecklingen, de tio procenten som får det bättre och den procent som äger den ekonomiska makten, då är det alltid någon som är personligt ansvarig för att det går så bra. Man skryter om personliga framgångar och börskurser och ”entreprenörsskap” och smartness som om det inte var det kollektiva nyliberalt befriade finanskapitalet som skapade de vågor börsen rider på. (Hela börsuppgången 2020 beror till exempel på Riksbankens direkta stöd.)

En av de löjligaste tävlingarna i Sverige är Dagens Industris ”Gasellföretagen”. Det ger redaktionen anledning att resa riket runt och berätta om växande företag, det är inget fel på lokala berättelser, men sedan toppas det med en tävling där segraren utses utifrån ökad vinst och omsättning och ”entreprenörsanda”.

Och då går det från vardag till myt och ibland förstörelse.

Jag fick ett brev från den lilla byn Röfors, författat av Björn Brohmée som berättade hur man i snart två år slagits för att stoppa det Gasellföretag som Dagens Industri hyllat med vinnande diplom både 2018 och 2019. NMT Think Pink under vd Bella Nilsson hade nämligen fått avtal med kommunen att starta återvinning i byn, men det man gjorde var att man slängde ofantliga mängder stinkande sopor mitt i den lilla byn och lät skiten (som kom från storstäder som Stockholm) ligga och förstöra för alla boende. Ja, det är som när maffian tog över sophanteringen i Neapel. Byn invaderades av sopor, miljöbrottet var uppenbart men kommunen vägrade ändra sig, vägrade erkänna felet, alla anmälningar till miljönämnden avvisades trots att skandalen redan pågick i andra små orter runt landet. Bolaget hällde sopor i fler byar än Röfors. Inte förrän Bella Nilsson blev åtalad och bolaget gick under upphörde soporna att komma. Och vem ska nu sanera? Det är ju ingens fel. Det bara händer.

Fast visst finns det ansvar.

Från de som beslutade att vi ska privatisera en gemensam infrastruktur som sophanteringen.

Från kommunen som valde att ”stödja näringslivet” och inte lyssna på de boende.

Från Dagens Industri som hyllade en sopskurk med trendiga rosa sopsäckar (Think Pink) utan att kolla verksamheten, bara jublat över siffrorna.

Det finns ansvariga som bör avsättas, företagare som bör åtalas men även alla dessa propagandister som politiken måste sluta lyssna på. Det är nyliberalismens ideologer som privatiserat avfallshanteringen.

Och nej, Dagens Industri har inte bett de boende om ursäkt för sina hyllningar till sopskurkarna.

Och redaktionen har inte rest dit för att med spaden i hand hjälpa till att sanera bort den skit man med diplomen samlat mitt i byn.

Dagen efter får jag ett annat brev, denna gång från Göran som bor i Täby. Han mejlar om att kommunala bostadsbolag struntat i energibesparingar. Trots att vi kan spara en tredjedel av energin bara genom bättre renoveringar.

Men varför? Jo, enligt Göran beror det på invandringen. Det är flyktingarnas fel att kommunerna inte genomför rätt klimatpolitik. Den som flytt krig är alltså ansvarig för svenskt energislöseri. Logiken är så absurd att den bara kan begripas om man inser att det enda som inte kan kritiseras i en borgerlig tanke är nyliberalismen.

För det var redan på 90-talet som kommunerna började privatisera sina bostäder, både genom att sälja ut dem och genom att bilda bostadsbolag vars syfte blev maximal vinst åt kommunen. (Därigenom hoppades man kunna ha lägre kommunalskatt.) Energieffektiviseringar blev någon annans ansvar, offentliga investeringar något som helst skulle skötas privat.

Men om man inte kan peka ut den politiskt och ekonomiskt ansvarige så kan man alltid skylla på invandraren.

Miljörörelsen och socialister talar ofta om att det är fel på systemet. Vi pratar om en annan ekonomi, grälar om begreppet tillväxt, förfasar oss över finanskapitalismens förstörelse.

Ett annat system måste till för att rädda planeten.

Men det har tagit 40 år för nyliberalismen att förstöra vår välfärd och skapa de ansvarslösas samhällssystem.

Ja, klimatkrisen beror på nyliberalismens politik.

Vi har nu bara nio år på oss att halvera utsläppen.

Vi hinner inte byta system, men vi hinner stoppa nyliberalismen.

Det är vårt ansvar.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg