Ledare. Johan Ehrenberg.

2021-05-07 03:00
Illustration: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

Att bromsa metanutsläpp kan rädda klimatpolitiken

I alla länder har metanutsläppen varit mycket större än man trott. Det här beror inte på kossor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nu släpper FN snart en rapport, berättar New York Times, som på riktigt kan ändra klimatpolitiken. Det här är en positiv rapport – men den börjar med en gigantisk skandal. I alla länder har nämligen metanutsläppen varit mycket större än man trott. Det här beror inte på kossor eller utsläpp från mark utan är rakt upp och ner ett resultat av vinstjagande stora energibolags fuskande.

Trots att alla sedan länge insett metanets stora påverkan på världens temperatur – gasen är 80 gånger mer aggressiv än koldioxid – så har de som skapar utsläppen struntat i frågan.

Det är därför världen idag uppvisar mycket högre utsläpp av metan än man trott i tidigare analyser. Med detaljerade undersökningar av fabriker och företagen som pumpar upp fossilgas har utsläpp registrerats som kan vara 100 gånger vad man påstått. Tittar man på hur New York Times kartlagt utsläpp i USA med specialbyggda kameror, blir den osynliga gasen synlig och de stora utsläppsbovarna avslöjade. Det är hisnande bilder.

Och visst ljuger producenterna och påstår att ”det är vattenånga” när de avslöjas, men branscher ljuger alltid så länge ingen tvingar dem att säga sanningen.

Det inte är olagligt att ha usla gasledningar som läcker eller stora osynliga utsläpp från fracking och oljeutvinning. Därför har det hela fått pågå medan världen diskuterat kossorna som det stora problemet.

Javisst är boskapsindustrin en grotesk verksamhet och visst finns det många anledningar att välja mindre kött på tallriken. Men metanutsläppen är framför allt skapade av företag som enkelt kan stoppa dem.

Metan läcker.

Det går nu att fotografera, det är konstgödselfabrikerna som läcker, det är energibolag som bränner fossilgas som läcker, det är utvinnare och distributörerna av fossilgas som läcker, och det här har fått pågå för att man samtidigt spridit myten att kol och olja ska ersättas av fossilgas (som man kallar naturgas) i Europas värmeindustri. I Sverige har branschen länge slagits för att få bygga gasledningar genom landet, med det falska argumentet att man ska sprida biogas, och stora investeringar för mottagande av fossilgas i hamnar har skett.

Ja, avfallssystemen släpper också ut metangas (vilket går att åtgärda) och naturen har egna metanutsläpp (vilket vi inte kan påverka) men de här enorma mänskliga utsläppen är enkla att åtgärda om man verkligen vill.

Vi kan förbjuda konstgödsel, vi kan avveckla fossilgas, vi kan sluta bygga ryska gasledningar och sluta bygga gassamhället som olje- och energiindustrin bygger upp. Medan avvecklingen sker kan utsläppen kraftigt minska bara genom att stoppa läckagen. Och vi ska inte gå in på biogasspåret bara för att det går att producera till gasbilarna med lokala fabriker.

FN:s rapport om de stora metanutsläppen är samtidigt en riktigt god nyhet. För klimatpolitiken idag handlar om att bromsa framför allt koldioxid eftersom alla vet att om den väl släpps ut så tar det många år innan halten kommer sjunka i atmosfären.

Det är därför det är så viktigt att snabbt fasa ut kolkraftverk, stålproduktion och fossiltrafiken. Men om världen kan bromsa metanutsläppen får världen samtidigt mer tid att göra omställningen.

För metanutsläpp som minskas påverkar direkt temperaturen, det minskar snabbt, metan tar bara 20 år på sig att försvinna som klimatgas. Om vi snabbt bromsar metanutsläpp får vi mer tid att bromsa koldioxiden och andra växthusgaser.

Forskare räknar med att reducerade metanutsläpp kan minska temperaturhöjningen snabbt med 30 procent, precis den respit världen behöver eftersom de flesta idag pratar utsläppsminskningen medan väldigt lite händer.

Den här FN-rapporten är alltså ett ljus i ett mörker, men den betyder ju inget alls om inte varje lands regering agerar. Gasinvesteringarna måste minska snabbt, fracking förbjudas, gasledningar stoppas. Det här är både globala och lokala frågor.

Joe Biden måste agera mot fracking.

Eon måste sluta bränna gas i sina svenska värmeverk.

Svenska bönder måste sluta med konstgödsel.

Det är inte konsumenterna som är bovarna här, det är producenterna.