Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-03-31 03:00
Bild: Mahmoud Illean/AP/TT / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

Alla murar kommer att falla

Det finns inte en mur som håller när människor har fått nog.

Jag sitter och tittar på en bild av en mur. Det är en helt absurd bild, muren går parallellt med en motorväg, den skär genom landskapet som ett väldigt skrik på hjälp över människans dumhet.

På ena sidan kör israeler. På andra sidan kör palestinier.

Muren är byggd för att vägen från ockuperad mark ska kunna gå direkt ner till Jerusalem och spara de boende tid när man tar sig till huvudstaden. Samtidigt ser den till att palestinier måste ta sig via gränskontroller längre bort.

Det här är en apartheidmur, den är resultatet av en extrem högerpolitik som idag utförs av Netanyahu och på många sätt liknar den det som Erdogan genomför i Turkiet och Orbán i Ungern. De är samma andas politiska barn.

Högernationalism som maler sönder media, opposition och demokrati.

Historiskt är ju detta bygge inget nytt. Världen har haft sina murar mellan nationer. De rika har byggt enorma murar runt sina slott. De gamla stora städernas ringar av murar är vackra att vandra på i dag men de är också alla misslyckandets symboler för inga murar har klarat det de var gjorda för.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det finns inte en borg som inte har kunnat intas med rätt envishet och barbari. Ingen mur skyddar ett samhälle som är ruttet, det enda den kan göra är att – under en kort period som känns som en evighet – förstöra vardagen för många. De politiker som bygger en mur har alla misslyckats men priset för deras misslyckande bär alla.

Den kinesiska muren var misslyckad men kunde piskas fram med dåtidens propaganda att den skulle ge trygghet.  När DDR:s ledning insåg att den staten hade förlorat kampen mot Västtyskland, folk lämnade helt enkelt landet i allt större antal, så skapade man muren som inte bara delade Berlin, utan blev ett sår genom halva Europa.

Och trots att DDR under flera år hade högre BNP-tillväxt än till exempel Storbritannien, så förstörde muren och isolationismen till slut ekonomin som blev allt stelare, allt fegare, allt mer korrupt. Övervakningen, angiveriet och rädslan blev till slut det enda diktaturen kunde erbjuda för att försena sammanbrottet.

När muren föll (i år är det 30 år sen) så hade den förstört samhället i tjugoåtta år. (Det har alltså gått fler år nu då Europa levt utan denna mur, än med den.)

Det viktiga med just denna mur är att den inte raserades av andra stater, eller att den föll på grund av maktens sammanbrott. Den föll på grund av att människor började riva den med händer och spett och det blev i sin tur maktens sammanbrott.

En diktatur är bara så stark som människors rädsla gör den. När rädslan försvinner såsom en grå mulen hinna försvinner en dag, man vet inte varför, den är bara borta och då faller förtrycket.

Det finns inte en mur som håller när människor har fått nog.

Samtidigt, många människor tror på murar, gillar murar, helst murar som är långt bort från den egna vardagen, men ändå finns där. Vår kultur är också absurt murfixerad. Se ”Game of Thrones” vita ismur som tillslut faller samman på några minuter av den döda drakens eld. Eller se muren som inte kunde hålla monstren borta i ”Pacific Rim”. När mina barn var små fantiserade de ständigt om murarna som skulle behövas för att hålla zombierna borta.

(Zombier är en fantastisk symbol för ”det främmande”. Ni vet varelser som är eller har varit som vi men som nu inte är det utan bara kommer och kommer och ingen vet egentligen varför…

Ja, jag tror att många nationalister lever kvar i barndomens zombiefantasier.)

Det byggs många murar på jorden nu. Den värsta är kanske den byråkratiska osynliga muren, den som gör att EU låter människor dö på flottar i Medelhavet och som skapar ett system som gör att ingen kan ta sig in i federationen utan att satsa ett livs besparingar och smuggla sig genom det som inte borde finnas.

Det finns ingen lagligt sätt att söka asyl förrän man har passerat muren.

Det här är lika vanvettigt som Trumps mur, det är bara mindre provocerande eftersom det inte finns något att se.

Båda murarna kommer kosta miljarder och åter miljarder i förlust. Av mänsklig kraft, av vitalitet, av kunskap och kreativitet. Alla länder som försöker stoppa förändring med en mur förlorar ekonomiskt.

Muren blir till slut inte en sak som håller annat borta, muren blir något som fängslar dem som byggt den och själva tanken på att en mur måste skapas betyder att människan och framförallt makten förminskat sig till feghetens apostlar.

Snart finns bara övervakningen kvar för att skydda det bestående ett litet tag till.

Men murarna kommer att falla.

I Israel, i EU och i USA.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg