Kultur & Nöje.

2016-09-30 14:00
 • Britney Spears.
  Britney Spears.
 • Samma år som Britney Spears släpper sitt första album nomineras hon till en mängd priser, och i Dublin tar hon emot fyra priser under MTV Europé Music Awards. Hon är bara 18 år, och ses som ett ungt stjärnskott. Bild: Christine Nesbitt/AP
  Samma år som Britney Spears släpper sitt första album nomineras hon till en mängd priser, och i Dublin tar hon emot fyra priser under MTV Europé Music Awards. Hon är bara 18 år, och ses som ett ungt stjärnskott.
 • De har känt varandra sedan åren i Mickey Mouse Club, och blev ett par år 2000. Ett par som fansen älskade, och som media älskade att följa. Men 2002 gjorde Britney Spears slut med Justin Timberlake, på den tiden en av medlemmarna i *N’Sync. Bild: Louis Lanzano/AP
  De har känt varandra sedan åren i Mickey Mouse Club, och blev ett par år 2000. Ett par som fansen älskade, och som media älskade att följa. Men 2002 gjorde Britney Spears slut med Justin Timberlake, på den tiden en av medlemmarna i *N’Sync.
 • November 2003. Fyra år som artist var allt som krävdes för att Britney Spears skulle få en stjärna på Hollywood Walk of fame. Hon har just släppt sin fjärde skiva, In the zone, och allt talar för att karriären kommer fortsätta spikrakt uppåt. Bild: Nick Ut/Ap
  November 2003. Fyra år som artist var allt som krävdes för att Britney Spears skulle få en stjärna på Hollywood Walk of fame. Hon har just släppt sin fjärde skiva, In the zone, och allt talar för att karriären kommer fortsätta spikrakt uppåt.
 • Britney Spears fyller Globen 2004. På scenen är hennes stil inte längre den lagom utmanande skolflickan, utan utbytt mot en betydligt hårdare. Turnén The Onyx Hotel Tour lockar inte bara publik i Stockholm, utan i städer världen över. Bild: Jonas Ekströmer/TT
  Britney Spears fyller Globen 2004. På scenen är hennes stil inte längre den lagom utmanande skolflickan, utan utbytt mot en betydligt hårdare. Turnén The Onyx Hotel Tour lockar inte bara publik i Stockholm, utan i städer världen över.
 • Hösten 2007. Överallt förföljs Britney Spears av media. Självklart också när hon anländer till domstolen i Los Angeles. Vem som ska få vårdnaden över hennes och Kevin Federlines barn ska avgöras. Bild: Kevork Djansezian/AP
  Hösten 2007. Överallt förföljs Britney Spears av media. Självklart också när hon anländer till domstolen i Los Angeles. Vem som ska få vårdnaden över hennes och Kevin Federlines barn ska avgöras.
 • Trots ett kaosartat år ­– Britney går inte att räkna bort. Hon vinner tre priser på MTV Music Awards, alla för låten Piece of me. I december 2008 släpper hon sitt sjätte album, Circus, med låten Womanizer som går upp på Billboardlistans förstaplats. Bild: Chris Pizzello/AP
  Trots ett kaosartat år ­– Britney går inte att räkna bort. Hon vinner tre priser på MTV Music Awards, alla för låten Piece of me. I december 2008 släpper hon sitt sjätte album, Circus, med låten Womanizer som går upp på Billboardlistans förstaplats.
 • September 2013. Britney Spears är med på tv-showen Good Morning America, och berättar framför kamerorna att hon ska ha en egen show på Planet Hollywood i Las Vegas – Britney: Piece of me. Bild: Al Powers/AP
  September 2013. Britney Spears är med på tv-showen Good Morning America, och berättar framför kamerorna att hon ska ha en egen show på Planet Hollywood i Las Vegas – Britney: Piece of me.
 • Augusti 2014. Priserna fortsätter ramla in. Britney tar emot pris som bästa popartist under People’s Choise Awards i Los Angeles. Bild: Chris Pizzello/AP
  Augusti 2014. Priserna fortsätter ramla in. Britney tar emot pris som bästa popartist under People’s Choise Awards i Los Angeles.
 • För första gången sedan 2007 uppträder Britney Spears i år på MTV Video Music Awards, bara några dagar efter att hon släppt sitt nionde album Glory. Hon kör på med sin vanliga stil – mycket dans och lite kläder. Bild: Chris Pizzello/AP
  För första gången sedan 2007 uppträder Britney Spears i år på MTV Video Music Awards, bara några dagar efter att hon släppt sitt nionde album Glory. Hon kör på med sin vanliga stil – mycket dans och lite kläder.

Britney Spears – en ofrivillig ikon

Oskuldsfull Disneyartist, kraschad stjärna, eller lättklädd sångerska. Oavsett har fascinationen för Britney Spears aldrig upphört. I dag ses hon som en ikon – en ikon som omedvetet har plogat sönder murar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Med ett vitt leende och valpig blick tittar hon upp under en rödblond lugg. Hon sitter på knä mot rosa bakgrund, med bara ben och en kortärmad skjorta. Britney Spears uppsyn på omslaget till sitt första album kan inte beskrivas som annat än oskuldsfull. Hon är skolflickan, den troende som ser det som självklart att vara oskuld tills hon gift sig. Även om Britney Spears är mer utmanande än så i sina tidiga musikvideor, är det ändå bilden hon ger av sig själv. Hon är den amerikanska helylletjejen, en lagom sexig girl-next-door. Kulturjournalisten Fredrik Strage minns genombrott med singeln Baby one more time 1998.

– Hon var den här sockersöta popstjärnan från Mickey Mouse Club, som kom med den här fantastiska låten. Sedan gick det väldigt snabbt, plötsligt var intresset för henne enormt, säger han.

Åtta år senare: de bruna ögonen tittar rakt in i kameran, blicken lite trött men trotsig. Halva huvudet är rakat, det resterande håret på väg bort. Bilderna på den skalliga Britney Spears kablas snart ut över världen – för allt som Britney Spears gör är intressant. Ända sedan genombrottet har hon konstant följts av medierna. Det skrivs artiklar varenda dag. Att den tidens mest framgångsrika artist nu verkar vara på väg in i någon slags kollaps är nästan för bra för att vara sant för skvallerpressen. Och året som följer bjuder på ännu mer en bara en rakad skalle – Britney Spears bryter upp från kärleken Kevin Federline, hon förlorar tillfälligt vårdnaden över deras två barn, hon åker in och ut på rehab. Kulmen nås kanske den där januari dagen 2008, när världen återigen får bevittna hennes totala fall – hon bärs ut från sitt hus fastspänd på en bår, och förs raka vägen till psykakuten. Fansen vänder henne dock aldrig ryggen. Och Britney Spears reser sig. Bara ett drygt år senare släpper hon plattan Circus, och åker på en världsturné som besöks av nästan en miljon människor.

– Paradoxalt nog skulle hon nog inte ha varit så intressant för så många om hon inte kollapsat, det tryggade hennes fortsatta karriär. Alla älskar en comeback. På samma sätt som hennes fall var så fascinerande, man gillar den berättelsen också, hur någon som är en Disneystjärna kan kuka ur så. Vi vill att det ska gå dåligt för dem, i synnerhet om det är en ung, kristen tjej med tindrande ögon, säger Fredrik Strage.

Hösten 2007. Överallt förföljs Britney Spears av media. Självklart också när hon anländer till domstolen i Los Angeles. Vem som ska få vårdnaden över hennes och Kevin Federlines barn ska avgöras. Bild: Kevork Djansezian/AP
Hösten 2007. Överallt förföljs Britney Spears av media. Självklart också när hon anländer till domstolen i Los Angeles. Vem som ska få vårdnaden över hennes och Kevin Federlines barn ska avgöras.

Håret en symbol

Förutom att skvallerpressen skriver mer än aldrig förr ändras också bilden av vem Britney är. Hon som tidigare ansetts på sin höjd tvådimensionell – familjeflickan å ena sida och den utmanande å andra – får betydligt fler dimensioner. Det fallna håret blir en symbol. En symbol för frigörelse, en symbol för att bryta sig loss från förväntningar, från vem hon måste vara som kvinnlig soloartist. I dag, drygt åtta år senare, är bilden av den rakade Britney Spears fortfarande fastetsad hos många. För Py Huss Wallin har den till och med inspirerat till pjäsen Britney som har premiär på Turteatern i Kärrtorp i södra Stockholm senare i höst.

– Jag började fundera över det, hur det kom sig att den bilden har fastnat så. Det gjorde mig nyfiken på Britney Spears som person, och när jag började läsa vad som skrivits de senaste åren insåg jag att intresset för henne har varit konstant, särskilt i USA. Hon är megastor där fortfarande. Och mycket tror jag att det har att göra med just hennes krasch, och att hon efter den bara har kört på, säger Py Huss Wallin.

Läs vidare på nästa sida: ”Hon är som många snubbar”

Britney på Turteatern

Pjäsen Britney har premiär på Turteatern den 5 november och spelas till den 17 december.

Britney Spears

Född 1981 i McComb,Mississippi.

Har två barn tillsammans med Kevin Federline: Sean Preston och Jayden James.

Medverkade som barnartist i Mickey Mouse Club, med bland andra Justin Timberlake och Christina Aguilera.

Släppte sitt debutalbum Baby one more time 1999.

Har sålt över 100 miljoner album.

Britney Spears nionde album Glory släpptes den 26 augusti.