Hoppa till innehållet

Krönika

Ann-Helen Meyer von Bremen: Vikten av ett litet frö

Ann-Helen Meyer von Bremen

ETC nyhetsmagasin

Sverige har i princip ingen egen odling av grönsaksfröer och därmed är inte fröerna anpassade för vårt klimat och våra jordar.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Kommentera

Det var först ute på landsbygden i Tanzania som jag förstod vikten av att som odlare ha kontroll över sina fröer. Jag var där för att göra ett reportage om ett av de senare decenniernas mest prestigefyllda och påkostade biståndsprojekt, Millenniebyarna. En del av projektet handlade om att öka produktionen av mat och minska hungern. Konstgödsel, bekämpningsmedel och högavkastande fröer delades ut till bönderna.

Men bonden som odlade jordnötter hade slutat använda de nya hybridfröerna, av dem går det nämligen inte att spara eget utsäde till nästa år. Istället måste odlaren köpa nytt. Varje år.

"De tålde inte torka så bra och smakade inte så gott heller. Jag föredrar våra gamla sorter", sa han.

Sverige har ingen egen odling av grönsaksfröer för yrkesodlare. Vi är helt beroende av stora utländska fröfirmor. I veckans reportage berättar vi om odlare som tar fram sina egna fröer. Ett sätt att ta makten över livet.

Välkommen till veckans tidning!

Relaterade artiklar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.