Krönika. Özz Nûjen.

2020-01-13 19:20
Puffetikett
Dagens ETC

När fakta blir för stort för att ta in

När du ser vad som händer eller håller på att hända men väljer att blunda för att du inte orkar eller inte vill förändra eller förändras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När sanningen blir för överväldigande för att acceptera.

När du ser vad som händer eller håller på att hända men väljer att blunda för att du inte orkar eller vill.

Då är du inte mer än en vanlig enkel människa som bara vill fortsätta vara vanlig och enkel.

Du har redan för många bekymmer och för mycket och redan för många att tänka på och ta hänsyn till, du har helt enkelt redan mycket att stå i och för många och för mycket att stå ut med.

Du kanske till och med blir arg och förbannad eller blir motsträvig istället.

Det är förståeligt och mänskligt.

Som för någon sommar sen, en ovanligt varm och het sådan på grund av torkan och klimatförändringarna, då våra skogar brann, bönderna var tvungna att nödslakta sina djur och vi inte fick vattna våra gräsmattor. Vad var det som gjorde folk mest upprörda?

Jo, grillförbudet!

Då gick skam på torra land! Det var droppen som fick bägaren att rinna över.

Hur hade myndigheterna mage att förbjuda mig att grilla? Jag grillar för i helvete var och när jag vill!?!

Skit i om det brann runtomkring mig, skit i att landskapet var torrt som fnöske, skit i fara och färde och skit i om hela helvetet brakade loss, här skulle det grillas och ingen hade rätten att stoppa mig och inget skulle kunna hindra mig från min rätt att få grilla över öppen eld. En rättighet jag haft som människa sedan mina förfäder lärde sig att kontrollera elden för sisådär 500 000-800 000 år sedan. 

Längst bak där nånstans i huvudet så visste du eller anade du att den där klockan som klämtade och larmade hade haft rätt om klimatförändringarna och att klimathotet var och är ett faktum – du hade bara inte lyssnat, eller orkat bry dig senaste 40 åren. 

I över 40 år har forskare, experter och miljöorganisationer varnat, larmat, skrikit och vädjat om kursändring, förändring av samhällen och livsstil för att få stopp på växthusgaser och fossila bränslen. 

Men varför skulle du ha lyssnat och tagit in alla dessa fakta och kunskap och varför skulle du förändra dig och din livsstil när inte ens de styrande i ditt land orkat bry sig?

När de styrande i ditt land trots alla dessa fakta och alarmerande rapporter ändå skitit i alla varningar och hot och bara fortsatt hylla och bevara och utveckla konsumtionssamhället… Varför skulle du då?

Skit i om det brinner här, eller att Australien nästan bokstavligt brinner upp och där över en miljard djur – över 1 000 000 000 djur – har dött på grund av bränderna och en del djurarter befaras ha slutat att existera. 

Det är lättare att rikta blicken mot något annat, helst något ovidkommande eller substanslöst. Och ännu lättare är det att rikta sin och andras rädsla och ilska mot några andra. 

Och där är våra styrande behjälpliga, för det är enklare att peka finger än att ge ett handtag.

Titta en invandrare! Hen ser skum ut eller hur? 

Kvinnor vill ha mindre sex än män! (Uttalande på Twitter under helgerna.)

Så bra, så skönt nu pratar vi om det istället för att ta tag i de verkliga problemen. Så blir det ganska ofta när fakta blir för stort för att ta in.

När du ser vad som händer eller håller på att hända men väljer att blunda för att du inte orkar eller inte vill förändra eller förändras.

Ganska mänskligt ändå.

Plus & minus

Plus: Alla som hyllar Ricky Gervais monolog men som utan att blinka skulle gå till attack mot en svensk standupkomiker om hen skämtade på samma sätt.

Minus: När människor dör i en flygkrasch och det finns folk som undrar hur ”svenska” de oskyldiga döda egentligen är, bara för att sprida sin rasism. Inte oväntat alls, men jävligt tråkigt och ovärdigt.