Krönika. Özz Nûjen.

2020-06-05 15:50
Puffetikett
Dagens ETC

Black lives matter handlar om överlevnad

Många är de videofilmer, videosnuttar och mobilfilmer som visar på uppseendeväckande och horribel rasism och fascism inom den amerikanska poliskåren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Återigen tog de död på en svart medmänniska. 

Inför kamera och på öppen gata inför skärrade medmänniskor och inför sina likgiltiga kollegor tog en amerikansk polis livet av en medborgare genom att sakta men säkert kväva honom till döds sittandes med ett knä i nacken i nästan nio outhärdliga minuter där offret George Floyd upprepade gånger ber om luft och förtvivlat försöker få dem att lyssna till hans desperation med orden; I can’t breathe. Jag kan inte andas. 

Sen dog han. Död. Och kommer inte tillbaka hur ofta jag, du och ni än säger hans namn, George Floyd. George Floyd. Död. Dödad.

Många oskyldiga svarta amerikaner har fallit offer, blivit ihjälskjutna och strypta och kvävda till döds av den poliskår som ska ”protect and serve” skydda och tjäna samhället, ett motto som officiellt först användes inom Los Angeles poliskår på 60-talet och som senare togs upp av alltfler amerikanska poliskårer. 

Många är de videofilmer, videosnuttar och mobilfilmer som visar på uppseendeväckande och horribel rasism och fascism inom den amerikanska poliskåren och en kan lätt få för sig att rasismen och rasisterna blivit värre och mer öppna med sin rasism och sin våldsutövning, men det är nog som Will Smith sa i en intervju i the Tonight show med Jimmy Fallon sommaren 2016: “Racism isn’t getting worse, it’s getting filmed.”

Det är för våra medmänniskor med mörkare pigment en fruktansvärd situation som pågått länge, alldeles för länge och pågår än. 

Du vet det. Jag vet det.

Det är svårt att jämföra lidanden, insikter och sorger... och man ska nog låta bli men jag vet iallafall en sak med säkerhet och det är att den vidriga rasism och hat som såna som jag (från Mellanöstern med muslimsk bakgrund) har upplevt och upplever är inte ens i närheten av den rasism, förföljelse, förlöjligande och förminskande som våra svarta systrar och bröder möter. 

Både i USA och här i Europa. 

Black lives matter.

Tänk att ens samhälle är så genomruttet, fördomsfull, farlig och orättvis att man som svart medmänniska måste säga det, skriva det, behöva skrika ut det, få folk att förstå, inse och få folk att agera och reagera?

För att det handlar om överlevnad, att slippa vara rädd och bli behandlad sämre och slippa bli dödad för att du har fel färgnyans på din hud.

Black lives matter.

Och du som ”inte ser någon färg”, du som inte ser rasism, inte har upplevt rasism eller tycker det är så farligt... 

Läs detta igen. 

Tänk att ens samhälle är så genomruttet, fördomsfullt och orättvist att man som svart medmänniska måste säga det, skriva det, behöva skrika ut det, få folk att förstå, inse och få folk att agera och reagera?

För att det handlar om överlevnad, att slippa vara rädd och bli behandlad sämre och slippa bli dödad för att du har fel färgnyans på din hud.