Klimat.

2018-10-31 15:56
Eigil Söderin, tf. chefredaktör Dagens ETC / Maria Holm, miljöredaktör. Bild: Dagens ETC
Eigil Söderin, tf. chefredaktör Dagens ETC / Maria Holm, miljöredaktör.
Puffetikett
Dagens ETC

Vad händer om 800 dagar?

De kommande två åren är ­avgörande om vi ska rädda jorden från en kraftigt fördjupad ­klimatkris. Därför har vi startat klimatsatsningen 800 dagar.

Måndagen den 29 oktober 2018 startade Dagens ETC klimatsatsningen 800 dagar. Här finns alla artiklar i satsningen.

Varje dag räknar vi ner till årsskiftet 2020/2021, som FN pekat ut som ett ödesdatum. Om inte utsläppskurvorna vänder innan år 2020 löper ut kommer vi inte nå målet på 1,5°C i global medeltemperaturhöjning.


Hur kan jag bidra till satsningen 800 dagar?

– Hör av dig med tips, uppslag och åsikter till tipsa@etc.se
Teckna en prenumeration eller tipsa en vän. Du får gärna ge ett bidrag till Folkets presstöd, säger Eigil Söderin, t.f. chefredaktör Dagens ETC.

Vad kan jag som privatperson göra för klimatet?
– Det finns massor som vi alla kan göra för att ställa om. Organisera sig politiskt, minska privata koldioxidutsläpp, ställa bilen, åka tåg, stanna på marken, äta mindre kött, sätta upp solceller etcetera. Många människor gör redan mycket av det här, och vår uppgift som tidning är att berätta om det inspirerande omställningsarbete som pågår.

Vad gör ni för att minska de egna utsläppen?
– Dagens ETC producerar tidningarna så klimatvänligt det går i Sverige. Vi klimatkompenserar vårt arbete samtidigt som vi undviker flyg och minskar utsläpp genom ständiga investeringar i biokol och solceller. Men vi uppmanar också läsana att klimatkompensera distributionen hem till dem samt pappersanvändningen (eller de digitala tidningarnas el).

Vad händer när nedräkningen tar slut?
– Då är år 2020 över och förhoppningsvis har Sverige och världens länder börjat ställa om.

Hur många dagar är det kvar?
– Det kan du se på räknaren här:

800dagar