Våren kommer allt tidigare på året. I slutet på 1800-talet var det normalt att björkarnas lövsprickning startade strax efter Valborg i sydligaste Skåne, medan vitsipporna brukade blomma i höjd med Uppsala. Det vet vi bland annat tack vare ett nätverk av observatörer som redan 1873 började dokumentera vårblommornas ankomst, sälgens och häggens blomning och björkens lövsprickning i olika delar av Sverige. Projektet pågick till början av 1900-talet.
Sedan tio år tillbaka är datainsamlingen i gång igen, nu under namnet Vårkollen.
30 april och 1 maj genomför Svenska botaniska föreningen tillsammans med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Vårkollen för elfte gången, och de hoppas på stort deltagande.
– Varje observation vi får in är viktig och bidrar till forskningen, så gå gärna ut i grannskapet och kolla vad du ser till Valborg, säger Sofia Mattiasson Nilsson på Svenska botaniska föreningen.
Sofia Mattiasson Nilsson på Svenska botaniska föreningen hoppas att många ska rapportera in hur långt våren kommit där de är.
Bild:
Privat
Rekordtidig snösmältning
Enligt Ola Langvall på SLU, som är samordnare för Vårkollen, har björkens lövsprickning i våra dagar nått till Mälardalen i stort sett varje år vid Valborg, och enligt uppgift blommar vitsipporna för fullt i Västernorrland. Vanligtvis är marken i norra Sverige fortfarande täckt med snö så här års, men idag är det redan barmark i princip överallt nedanför fjällen. Det är ett tydlig tecken på att våren kommit mycket tidigare i år, även däruppe, framhåller Ola Langvall.
– Det betyder också att det i år kan slås rekord för Vårkollen i hur långt norrut vi ser vårtecken vid den här tiden på året, men då behöver vi ha in många rapporter från norra Sverige, inte minst från Jämtland och Norr- och Västerbottens inland, säger Ola Langvall.
Ola Langvall, samordnare för Vårkollen, inspekterar blommande asp.
Bild:
SLU
Forskarna vill gärna veta hur långt vitsippan, blåsippan och tussilagon har kommit i sin blomning, liksom sälgen och häggens blomning o ch björkens lövsprickning – samma vårtecken som pionjärerna noterade på 1800-talet. Observationer från hela landet är välkomna, understryker Sofia Mattiasson Nilsson.
– Även om du ser att björken inte slagit ut eller att tussilagons blomning är över, så är de observationerna lika viktiga, säger hon.
Enkelt och roligt
Rapporteringen sker via hemsidan www.varkollen.se. Formuläret öppnas den 30 april och stänger vid midnatt till 2 maj. I formuläret är det enkelt att fylla i vilka växter som observerats och i vilket växtstadium, samt var i landet, observationen gjordes.
Hur många rapporter som kommer in varierar över åren. Under pandemin var de fler, andra år har de varit färre, enligt Sofia Mattiasson Nilsson. Ju fler observationer som kommer in, desto bättre, framhåller hon.
– Alla observationer bidrar till den medborgarforskning som det här faktiskt är. Och det är en ganska enkel och rolig uppgift att gå ut och kolla om du ser någon av de här växterna, säger Sofia Mattiasson Nilsson.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.