Klimat.

2017-09-25 16:08

Tove Lifvendahl svarar: ”Vi tillämpar en generös kommentarspolicy”

Tidigare i veckan riktade miljöprofessorn Johan Rockström kritik mot SvD för att släppa fram den ökände miljödebattören Bjørn Lomborg. Nu svarar tidningens politiska chefredaktör på kritiken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I onsdags skrev Dagens ETC om hur Svenska Dagbladet regelbundet publicerar texter av den kontroversiella danske debattören Bjørn Lomborg, känd för att negligera klimathotet.

 

Miljöprofessor Johan Rockström kritiserade publiceringarna.

 

Han anser att Bjørn Lomborgs analyser av klimat- och miljöfrågor ofta är enkelspåriga och saknar komplexitet. I ett mejl svarar nu Svenska Dagbladets politiske chefredaktör Tove Lifvendahl på kritiken.

Varför tar Svenska Dagbladet regelbundet in texter av Bjørn Lomborg?

– Jag söker ständigt efter texter som kan bidra till att ge nya perspektiv på frågor som är komplexa. Björn Lomborg är en skribent som får vissa att se rött, men det finns också många som uppskattar hans inlägg som ofta handlar om klimat- och miljöfrågor ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, där goda intentioner inte alltid är detsamma som önskvärd effekt. Vi tillämpar en generös kommentars- och replikpolicy, men det kommer nästan aldrig några inlägg i sak mot det han har skrivit. Däremot förekommer det en hel del ivriga försök att smutskasta honom som person , försöka antyda att han inte står för sina egna åsikter och så vidare. Jag tycker att det är ganska talande.

Gör ni någon journalistisk faktagranskning av texterna och budskapen i dem?

– Alla texter som publiceras genomgår en redaktionell bedömning. Det publicistiska ansvaret omfattar även opinionssidorna. Bjørn Lomborg tillhör den mycket sällsynta skara skribenter som belägger sina påståenden med källor som är öppna för alla att ta del av, och själv bedöma. De ytterst få gånger det har kommit kommentarer som inte skett i person utan i sak, har han svarat på dessa. Rena faktafel har ingen hört av sig om. De hade i så fall blivit föremål för rättelser precis som med andra artiklar. Men den frågan har hittills ej aktualiserats.