Klimat.

2019-03-22 12:00
Många reagerade på ett par klimatskeptiska debattartiklar som publicerades på SVT i förra veckan.   Bild: Jessica Gow/TT
Många reagerade på ett par klimatskeptiska debattartiklar som publicerades på SVT i förra veckan.
Puffetikett
Dagens ETC

SVT försvarar publicering av klimatskeptiska artiklar

FN:s klimatpanel IPCC överdriver och att vi i Sverige försöker minska våra klimatutsläpp är helt onödigt. Det påstås i två debattartiklar som publicerades på SVT i förra veckan, samma dag som hundratusentals unga strejkade för klimatet.

Texterna har fått många att reagera – bland annat för att de innehåller rena faktafel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under rubriken ”Klimatlarmet bygger på felaktiga modeller”, skriver Erik Lundqvist och Elsa Widding om hur forskare inte alls är så överens i klimat­frågan och att uppvärmningen ryms inom den naturliga variationen. De skriver också att man bör ifrågasätta klimatmodeller från IPCC eftersom de kraftigt överskattar uppvärmningen.

Budskapet är det samma som den sajt där Elsa Widding ofta skriver på – Klimatupplysningen – sänder ut: klimathotet är överdrivet. Erik Kjellström, professor i klimatologi och enhetschef på SMHIs centrum för klimatmodellering, menar att det finns flera saker som är felaktiga i debattartikeln. Som att de skriver att det enligt forskningen är oklart hur stor roll den ökade koldioxidhalten spelar för uppvärmningen.

– Det råder ingen tvekan om att den största delen av uppvärmningen är klart kopplad till koldioxidökningen, säger Erik Kjellström.

Att IPCC:s klimatmodeller överskattar uppvärmningen är heller inte sant.

– IPCC gör inte ens egna klimatmodeller, de sammanställer och värderar forskningen. En sammanställning som de allra flesta av oss forskare lutar oss mot. Att jordens medeltemperatur ökat väldigt mycket går inte att förneka, där råder ordentlig konsensus, säger han.

Vad tänker du om att SVT publicerar en sådan här artikel?

– Jag antar att vem som helst får publicera en debattartikel, men jag förstår inte riktigt vad artikelförfattarna vill. Texten gör mig lite oroad, att allvaret i klimatförändringarna tonas ned.

I fredags las även en text av högerdebattören Rebecka Weidmo Uvell ut. Hon skriver bland annat att utsläppsminskningar i Sverige är meningslösa, eftersom vi står för så liten del av alla utsläpp. Texten innehåller också faktafel, som att det bara är Chile, Lettland och Mexiko som släpper ut mindre koldioxid per capita. Det stämmer när man räknar bland OECD-länderna – men det framstår som att det gäller världens alla länder.

– Public service uppgift måste ju vara att förmedla en så bred och riktig bild som bara går. Även om det handlar om debattartiklar borde de faktagranskas, säger Emma Sundh, en av grundarna till Klimatklubben, ett forum på Facebook där många reagerat mot SVT:s publiceringar av debattartiklarna.

Artikelförfattarens åsikter

Jorun Collin, projektledare på Samhällsavdelningen på SVT, menar att skribenterna alltid ska bifoga relevanta länkar eller referenser till faktapåståenden, men att uppgifterna inte går att kontrollera hur långt som helst.

– Ofta behöver påståenden kontrolleras i många led och långtgående faktakontroll har vi inte möjlighet till. Därför är vi också tydliga med att det är artikelförfattarens åsikter som publiceras och inte SVT:s, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.

Var går gränsen för vad som kan publiceras – skulle till exempel vaccinationsmotståndare kunna få debattera, eller någon annan grupp som bortser från vetenskapen?

– Vi välkomnar olika infallsvinklar i en brännande fråga. Det betyder inte att vi tillmäter alla åsikter lika stort värde eller jämställer åsikter med vetenskapligt belagda fakta.