Klimat.

2017-08-08 20:55
Sally Jönsson.  Bild: Bojan Radevic
Sally Jönsson. 

Skippar nudlarna – för billig och bra vegomat

Matbloggaren Sally Jönsson snubblade in på veganismen när hon som student letade efter goda, hållbara och billiga recept. På bloggen ”Skippa nudlarna” tipsar hon om recept till en bred publik.
”Jag blir överlycklig när jag ser att det inte bara är studenter som följer och inspireras av min blogg utan också pensionärer”, säger hon.

Sally Jönsson kommer från Örby utanför Stockholm och har vuxit upp i ett hem där njutbar hemlagad mat varit ett sätt för familjen att samlas och umgås. Ritualen det innebär att tillsammans laga maten och äta den var självklar under Sally Jönssons och lillasyster Sonias uppväxt. Båda har varit aktiva inom fotbollen och därför behövt äta ordentligt och ofta för att orka med vardagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag har alltid gillat att umgås över mat. Mitt personliga intresse kom igång på allvar när jag bodde utomlands under gymnasietiden och skulle planera mina matinköp. Jag visste ju att hade jag inte planerat så skulle det inte finnas något att äta.

Sally Jönsson började tänka ekonomiskt och praktiskt kring något som många annars slänger i sig. Under gymnasiets sista år startade hon därför en blogg som hon skulle formge, fota och skriva texter för själv.

Hon ville ha en egen nisch och bestämde sig för att laga och fota enkla och billiga matrecept för studenter med skral ekonomi som ändå ville äta bra och varierad kost.

Det var starten på bloggen Skippa nudlarna, som dessutom ynglat av sig i två kokböcker och ett kändisskap bland studentmatsentusiaster.

– Jag tog över köket och började ansvara för familjens middag flera gånger i veckan och började även skriva upp och jämföra kilopriser, kolla priserna i butik. Jag lärde mig snart vad som var billiga och bra råvaror.

”Kött är dyrt”

För Sally Jönsson var det viktigt att utgå ifrån råvarorna för att se hur de skulle gå ihop och att titta på säsongsgrönsaker för att se vad som var billigast.

Tumregeln var att det som fanns i överflöd i butiken skulle bygga hennes recept. Det är också ett tänk som levt kvar hos henne och i bloggen. Med tiden, när hon hade drivit bloggen ett tag, kom ett ökat intresse för en mer vegansk kosthållning.

Som laktosintolerant hade mjölkprodukter redan exkluderats ur hennes kost, men när Sally Jönsson började plugga näring och hälsolära på universitet så blev hon också intresserad av inte bara vad vi äter utan också hur maten på tallriken kommit dit.

– Kött är dyrt. Det är inte ekonomiskt att som student äta mycket kött och därför är det vettigt att minska köttkonsumtionen. Men när jag för några år sedan jag insåg vilken otrolig miljöpåverkan köttet har och vilka resurser som krävs för att producera en bit kött så blev jag helt avtänd. Då bodde jag dessutom i New York och den amerikanska köttindustrin är grotesk – man har inte samma regler kring antibiotika, djur­foder och djurhållning som här.

Stor målgrupp

För Sally Jönsson har det varit viktigt att visa att man visst kan äta bra mat till ett lågt pris och motbevisa tesen att det är dyrare att ha en hälsosam kost än en slarvig kost baserad på kött.

– För mig har det betytt att gå till botten med vilka råvaror vi har runtomkring oss, vad som är billigt och vad som räcker länge. Jag blir överlycklig när jag ser att det inte bara är studenter som följer och inspireras av min blogg, utan också pensionärer som inte heller har så mycket pengar men behöver hitta bra och näringsriktig mat. Jag har riktiga fans som inte har råd att lägga mycket pengar på mat. När man blir äldre och inte kan äta lika mycket men behöver energi så är detta ett koncept som funkar för alla.

Hon berättar att ett av hennes bästa recept, och det som alltid älskas när den ställs fram på bordet, är hennes veganska kålpudding.

– När jag gick över till vegansk kost så fick jag ett sådant sug efter kålpudding och då gjorde jag en vegansk variant som mina föräldrar säger är mycket godare än den med kött.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter