Klimat.

2021-02-15 12:07
  • S i Stockholms stad vill stoppa fossil reklam på stadens utrymmen – en utmaning är att mycket reklam (som här) syns i kollektivtrafiken, därför krävs att regionen hakar på. Bild: TT
    S i Stockholms stad vill stoppa fossil reklam på stadens utrymmen – en utmaning är att mycket reklam (som här) syns i kollektivtrafiken, därför krävs att regionen hakar på.
  • Emilia Bjuggren, S. Bild: Press/Magnus Selander
    Emilia Bjuggren, S.
Puffetikett
Dagens ETC

S i Stockholm kräver stopp för fossil reklam

Nu lägger Socialdemokraterna i Stockholm ett skarpt förslag om att huvudstaden inte längre ska tillåta fossil reklam på annonstavlor.  Samtidigt ska man tacka nej till alla sponsoravtal och samarbeten med fossilindustrin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I motionen till kommunfullmäktige heter det att ”reklam från fossilbränsleindustrin eller reklam som driver fossilbränsleanvändningen ska vara borta från de delar av stadsrummet som staden har rådighet över senast till år 2022”. Dessutom ska Stockholm undvika andra former av samarbeten med fossila intressen.

Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarrådet, påminner i motionen om att den rödgrönrosa majoriteten under förra mandatperioden införde riktlinjer mot sexistisk och rasistisk utomhusreklam. Det systemet skulle nu kunna kompletteras och överföras även till fossil reklam, menar hon.

En utmaning blir dock att en stor del av reklamen som syns i Stockholm sitter på bussar, spårvagnar och hållplatser. ”Staden måste därför uppmana Region Stockholm att införa ett liknande förbud mot fossil reklam inom kollektivtrafiken”, skriver Emilia Bjuggren.

”Ingen ursäkt att vänta”

Idag styrs både Stockholm stad och Region Stockholm av en blågrön majoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Emilia Bjuggren har ändå gott hopp om att motionen ska få genomslag. Hon hänvisar till att stadens miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) tidigare sagt till Dagens ETC att hon öppnar för att undersöka ett förbud vad gäller fossil reklam.

– Jag noterar att hon är positiv. Då borde det finnas en viss förankring i majoriteten.

– Målet är att vi ska kunna fatta beslut ganska snart, sedan kan vi alltid utreda alla gränsdragningar, men det är ingen ursäkt att vänta.

Förra veckan frågade Dagens ETC riksdagspartierna, alltså på nationell nivå, hur man ser på detta med att förbjuda fossil reklam. Många argumenterade då att det skulle vara ett ingrepp i yttrandefrihet. Hur ser det du på det?

– Jag kan förstå att man tycker att det är problematiskt med lagstifting, men det här handlar om hur vi i Stockholm ska och inte ska upplåta vårt utrymme. Vi bör inte ta betalt av fossilindustrin för att den ska kunna marknadsföra sig. Den transaktionen vill vi reglera.

Det här ska vara genomfört senast 2022. Det är snart.

– Vi har redan gjort ett arbete med sexistisk och rasistisk reklam, det finns alltså en metod att använda igen. Jag tror att det är väldigt viktig att inte låta det här gå i långbänk, speciellt eftersom vi måste utreda vad som ska räknas som fossil reklam.

Liknande förslag har lagts i Göteborg, och i Amsterdam är beslut redan fattat om att fasa ut fossila annonser. Motionen nämner Amsterdam. Hur stor betydelse har det vad andra lokala och regionala politiker gör?

– Klimatfrågan är tuff, det är så mycket som vi behöver göra. Då är det glädjande och inspirerande och ger energi att så många städer har det här högt, högt upp på dagordningen.

Fakta:

S-motionen om fossil reklam

• Kommunfullmäktige ska kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med relevanta förvaltningar utreda hur ett förbud mot reklam, sponsorskap och andra samarbeten som driver fossilbränsleanvändning kan konstrueras och tillämpas.

• Kommunfullmäktige ska uttala att ambitionen är att införa ett sådant förbud senast år 2022.

• Kommunfullmäktige ska uppmana Region Stockholm att införa ett liknande förbud inom kollektivtrafiken.