Hoppa till innehållet

SVT

Rebellmammornas kritik till SVT: ”Ointresse eller avståndstagande?”

SVT har fått kritik för sin bevakning av Rebellmammornas aktion i söndags.

SVT har fått kritik för sin bevakning av Rebellmammornas aktion i söndags.

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Dagens ETC

Varför är det inte en viktig nyhet att över 1 500 fredliga demonstranter markerar mot politikernas flathet i klimatfrågan? De stora nyhetsbolagens svala medieintresse för rebellmammornas massiva aktion i söndags har väckt kritik. Flera har hört av sig till SVT – och fått ett svar de inte hade väntat sig.

I söndags genomförde aktionsgruppen Rebellmammorna sin största demonstration någonsin i centrala Stockholm. För att uppmärksamma Overshoot day, som markerar hur vi överutnyttjar jordens resurser, och kräva att de folkvalda tar sitt klimatansvar omringade över 1500 personer från hela Sverige riksdagshuset med en drygt fyra kilometer lång hemmstickad röd halsduk.

Manifestationen fick viss uppmärksamhet i svenska medier, men i relation till dess storlek var det långt ifrån tillräckligt anser flera rebellmammor och klimatengagerade. Inte minst riktas kritiken mot SVT.

– Jag reste från Göteborg för att delta i manifestationen och det var en helt enorm uppslutning. Vi var så otroligt många så jag tänkte att det här måste ju komma med i nyhetskanalerna. Men min familj som förväntansfulla satt hemma och kollade på en av SVT:s kvällssändningar fick ingen information alls om händelsen. Det känns som att de inte vill rapportera om den här sortens demonstrationer och jag förstår inte varför, säger Kristin Sott, en av dem som valt att höra av sig till SVT.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser