Klimat.

2019-05-17 16:00
Bild: Fredrik Sandberg/Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

LISTA: Här är SVT:s värsta klimatmissar

SVT kritiseras efter att varken programledare eller kommentator inte kunnat bedöma om ett falskt påstående från SD om den globala uppvärmningen stämde eller ej. Och det är inte första gången SVT får kritik för att svaja i klimatkollen. Dagens ETC har listat några av tv-kanalens missar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När SD-toppen Peter Lundgren under SVT:s utfrågning inför EU-valet på torsdagen påstod att jorden inte blivit varmare under de senaste 18 åren bemöttes det inte av programledarna. En stund senare fick Mats Knutson chansen i Aktuellt, men menade då att inte gick att bedöma den enskilda faktauppgiften. Han konstaterade dock att SD-politikern "framstod som klimatskeptiker". Senare kom ett uppföljande inslag där påståendet sågades av klimatforskare.

Det är inte första gången som SVT får kritik för att svaja när det gäller faktakollen i klimatfrågan. Dagens ETC har sammanställt några av SVT:s mer tveksamma inslag.

När SVT i oktober 2018 i programmet Morgonstudion tipsade om höstlovsresor var flygandet i fokus. När frågan om klimatet och flygande kom upp blev svaret från reseexperten Hélène Benno att man ska välja flyglinjer som är raka och därmed kortare, och packa resväskorna lätt – då förbrukar inte flygplanen lika mycket bränsle. Att inte slösa på vattnet under redsan var också ett tips.

Inslaget fick hård kritik från flera klimaexperter, vilket Dagens ETC rapporterade.

Tidigare i år publicerade SVT flera debattartiklar om klimatfrågan. De blev hårt kritiserade, bland annat för att de innehöll en rad faktafel.  Bland annat insinueras att FN:s klimatpanel IPCC överdriver och att klimathotet bygger påett felaktigt sätt att räkna. SVT försvarade publiceringen.

Och exemplen är fler:

  • Nyhetsåret 2017 sammanfattde SVT med en krönika som helt utelämnade klimatet. Trots extremväder, bränderna i Kalifornien, COP23 i Bonn m.m.
  • När antalet fåglar som flyttar 2018 minskade på grund av varmare temperaturer och mindre tydliga årstider tyckte SVT-reportern att det fanns en relevant fråg: ”Det kan väl vara positivt också?”, sa reporter. ”Ja, jag vill ha lite varmare”, svarade ornitologen.
  • Oktober 2018 kom med rekordtemperaturer i norra Sverige. Aldrig tidigare har Västerbotten och Norrbotten haft över 20 grader så sent på året. SVT-nyheterna lät en meteorolog analysera: ”Det blev bara varmt! Det händer lite då och då.” Och: ”Passa på att njuta.”