Kollektivtrafiken.

2015-04-24 10:55
Gratis kollektivtrafik i Tallinn. Bild: Guillaume Speurt/CC BY-SA 2.0
Gratis kollektivtrafik i Tallinn.

I Tallinn kan 400 000 människor åka gratis

Tallinn blev 2013 Europas första huvudstad med gratisbussar. Det är det hittills största projektet med nolltaxa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I en folkomröstning 2012 röstade 75 procent av Tallinnborna för gratis bussresor och i januari 2013 började staden dela ut gratis busskort till alla invånare. Besökare får fortfarande finna sig i att betala sina biljetter.

Tillskott i skatteintäkter

Målet var att minska bilismen och göra det lättare för arbetslösa och låginkomsttagare att röra sig i staden. Samtidigt gav det ett ordentligt tillskott i skatteintäkterna. Eftersom bara de som bor i staden kan få busskort gratis har allt fler registrerat sig i Tallinn. Tidigare var många människor registrerade på landsbygden för att undvika huvudstadens höga skattenivåer.

Här ökade bussresandet betydligt mindre än på svenska orter med nolltaxa. Under första året ökade antalet passagerare med 21 procent, medan samma reform på svenska orter har mångdubblad antalet buss-passagerare.

”Svårt jämföra med Sverige”

Anders Wretstrand, teknologie doktor och samordnare på K2, nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, förklarar att bilarna var ovanligare i Tallinn redan före reformen.

– De har haft lågt bilinnehav från början och då blir kollektivtrafiken väldigt mycket viktigare. Det är svårt att jämföra med Sverige, säger han.

Städer med gratis kollektivtrafik

• Många städer runt om i världen har testat och lyckats införa gratis kollektivtrafik. 16 av Europas länder har städer där kollektivtrafiken är gratis, bland annat Tallin som nämns i artikeln. Andra städer är bland annat Aubagne och Boulogne-Billancourt i Frankrike, Manises i Spanien och hela Gibraltar.

• Även på andra håll i världen har man gratis kollektivtrafik, bland annat i 23 städer i USA.

• Både Kiruna och Övertårneå har gratis kollektivtrafik. Efter att Övertårneå införde det 2001 gick resandet upp från 1 procent till 5 procent av stadens vuxna och resorna ökade med 90 procent, från 30 000 till 58 000.