Klimat.

2021-02-03 14:00
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Historisk dom: Franska staten skyldig till klimatpassivitet

Förvaltningsdomstolen i Paris förklarade på onsdagen den franska staten skyldig till inaktivitet i sitt arbete för att hantera klimatkrisen och minska utsläppen av växthusgaser.

Aktivister kallar domen ”en historisk seger för klimatet”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Det har kallats för ”århundradets fall”, när en rad organisationer – uppbackade av två miljoner medborgare – lämnade in stämningsansökan mot den franska staten för att den inte har lyckats med att bromsa klimatkrisen och leva upp till Parisavtalet.

På onsdagen kom domen, där förvaltningsdomstolen i Paris förkunnade att den franska staten har misslyckats med sina åtaganden.

Domstolen slog även fast att franska staten är delvis ansvarig för en förändring i atmosfärens sammanstättning på grund av växthusgasutsläpp – som i domen kallades ”ekologisk skada” – eftersom den inte respekterat målen om utsläppsminskningar, skriver Politico.

Domstolen beordrar staten att betala en symbolisk summa på en euro (motsvarande tio kronor) i kompensation för ”moraliska fördomar”, skriver France24.

Den kräver även att den franska regeringen ska ta till ytterligare åtgärder för att skynda på utsläppsminskningen.

Det franska fallet är en del av en växande rörelse där regeringar världen över ställs inför rätta för att inte agera mot klimatkrisen. Hit hör bland annat två uppmärksammade fall i Nederländerna 2019 och Irland 2020.

Nu blir Frankrike det tredje EU-landet som fälls av en domstol för att inte ha skyddat sina medborgare mot klimatkrisen.

– De här fallen tar tid, men de tvingar regeringar att agera för klimatet genom domstolsbeslut, säger Wendel Trio, chef på Climate Action Network.