Klimat.

2017-10-24 14:00
Bild: Johanna Norin/TT

Därför stämmer chilenska bybor det svenska grubolaget

Allt du behöver veta om Bolidenskandalen i Chile, som nu blir rättssak i Skellefteå tingsrätt.

10

...miljoner kronor betalade ­Boliden till Promel för att snabbt bli av med slammet som bland annat innehöll bly och arsenik. Ett svenskt förbud mot att skicka giftavfall till utvecklings­länder var på gång. Enligt avtalet skulle Promel upparbeta ­slammet till råarsenik och rostgods, men det gjordes aldrig. Giftslammet blev liggande i högar i den fattiga byn Polygono utanför Arica. Några år senare gick Promel i konkurs.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Stäms av 800 drabbade

Nu stämmer drygt 800 drabbade Boliden. Förhandlingen inleddes förra veckan och beräknas pågå en bit in i ­december. Initiativ­tagare till stämningen är den USA-baserade organisationen Environmental Defender Law Center (EDLC), som tillsammans med advokater från Sverige och Chile ­för­berett stämningen i flera år.

Hundratals blev ­förgiftade

I dag lider människor i området av följderna av tungmetallsförgiftning – som ­cancer, missfall och missbildningar, nerv-, hjärn- och skelettskador.­ Arsenik och bly är särskilt farligt för gravida kvinnor, som för ­vidare gifterna till sina foster. Hundra­tals fall av barn som förgiftats i foster­stadiet har upptäckts i Arica.

2003

... erbjöd Boliden, efter ett Sverigebesök av Aricas borgmästare, att hjälpa till att lösa problemen med giftavfallet, förutsatt att Boliden fick bra betalt inklusive dyra flygbiljetter i Business class för personalen. Erbjudandet avvisades. Det är det enda i historien Boliden anser att man kunde ha skött bättre.

Exporten godkändes inte

Boliden har hävdat att svenska myndigheter hade godkänt exporten av giftslammet men enligt stämningsansökan fanns inget tillstånd, utan ­Naturvårdsverket och länsstyrelsen hade beslutat att Boliden själva skulle ta hand om slammet.

Skyller ifrån sig

Boliden tillbakavisar anklagelserna och menar att de vidtog de försiktighetsåtgärder som krävdes. Boliden anser att skadeståndskraven bör riktas mot chilenska myndigheter och mot företaget Promel som inte tog hand om avfallet.

Tillät husbygge – trots vetskapen

Senare tillät chilenska myndigheter att det byggdes bostadshus alldeles intill Promels tidigare anläggning, trots att myndigheterna var medvetna om att våtverksslammet låg kvar.

100

... miljoner kronor, drygt 100 000 var, kräver de drabbade i skadestånd. Många av dem är barn födda långt efter att giftslammet dumpades. Beloppet är i linje med vad Högsta domstolen i Chile utdömt till de omkring 350 personer som i stället valt att stämma den chilenska staten.

1984–1985

... skeppade Boliden tre båtlaster med totalt omkring 20 000 ton giftigt våtverksslam från smältverket Rönnskär i Skellefteå till hamnstaden Arica i norra Chile. Enligt en överenskommelse skulle det lilla chilenska företaget Promel ta hand om slammet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter