Världen drabbas av allt fler och allvarligare torkor, översvämningar och extrema värmeböljor. Bland de många miljoner människor som enligt WHO förlorar sina liv på grund av miljörelaterade orsaker ingår alla som faller offer för den globala upphettningen. Världshälsoorganisationen konstaterar att klimatkrisen också är en global hälsokris.
Enligt WHO tvingas nio av tio människor i världen i dag andas luft som är förorenad på grund av förbränningen av fossila bränslen. Detta samtidigt som extrema väderfenomen, förstörda åkermarker och vattenbrist tvingar mängder av människor att överge sina hem – vilket slår hårt mot deras hälsa. Det är bara ett para exempel på alla hälsohot som människor drabbas av på grund av miljöförstöring.
I samband med släppet av måndagens IPCC-rapport varnade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres återigen för att världen går mot en allvarlig klimatkatastrof – om inte utsläppen av växthusgaser snabbt börjar minska.
Fossila subventioner tros öka
Medan världens politiker har fortsatt att diskutera vilka åtgärder som krävs för att bemöta klimatkrisen så subventionerades den fossila bränsleindustrin bara under förra året med hisnande 5,9 biljoner dollar (cirka 55 000 miljarder kronor). Det är dessutom en siffra som förväntas öka ytterligare, visade en rapport från Internationella valutafonden, IMF, nyligen.
FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, uppger samtidigt att upp emot fyra miljarder människor i världen lever under ”svår vattenstress” under minst en månads tid varje år. Detta medan en halv miljard människor ständigt tvingas leva under dessa förhållanden.
Förvärrar vattenbristen
Organet varnar för att nästan hälften av alla världens stora städer och en stor majoritet av de konstbevattnade åkrarna i framtiden kommer att drabbas av vattenbrist, åtminstone i perioder. UNCCD slår fast att klimatkrisen ytterligare kommer att förvärra torkor och vattenbrist i många delar av världen.