En varm sommardag kan mediantemperaturen skilja sig med hela två grader beroende på om du befinner dig i ett socioekonomiskt utsatt område eller ett rikare område. Det konstaterar SVT, som har sammanställt statistik från SCB utifrån satellitbilder som visar yttemperaturen.
– Anledningen till att det blir så varmt är ju framförallt för att huskropparna står långt ifrån varandra. Så att du får mycket solinstrålning som kommer ner till markytan på dagen. Och har man stora ytor som till exempel parkeringsplatser som värms upp väldigt mycket slår det ut väldigt mycket på de här socioekonomiskt drabbade områdena, säger Fredrik Lindberg, forskare inom stadsklimatologi vid Göteborgs universitet.
”Träd helt enkelt”
Men han menar att det inte är helt korrekt att säga att värmen alltid drabbar de här områdena värst, för på natten så är områden med stora ytor svalare än i exempelvis tätbebyggda områden i stadskärnorna. Oavsett finns det en enkel strategi för att svalka ner:
– Vi argumenterar väldigt mycket för vegetation som skapar skugga. Träd helt enkelt. Socioekonomiskt utsatta områdena har en stor potential vad det gäller att inkludera mer träd. På dagtid så ger de effekten att träden dels ger skugga, sen avger vegetation också vatten som till viss del kan ha en kylande effekt.
Värmen kan också upplevas mer outhärdlig i fattigare områden av andra anledningar. Ekonomin kanske inte tillåter ett sommarställe att fly iväg till, en bil att åka och bada med eller inköp av fläktar och luftkonditionering.
– Inne i stan är det också relativt enkelt att gå in i skugga, i miljonprogramsområdena måste du kanske gå långa sträckor i direkt solljus som gör att du utsätter din kropp för väldigt mycket värmestress.