Politik
Kritik mot ny kärnkraftslag – ”grisen i säcken”

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i riksdagsdebatten om hur ny kärnkraft ska finansieras.
Bild: Pontus Lundahl/TTDagens ETC
Riksdagen har klubbat igenom lagen för hur ny kärnkraft ska finansieras. Men inget sägs om hur hög prislappen blir.
– Det blir som att köpa grisen i säcken, säger Fredrik Olovsson (S).
Den nya lagen röstades igenom med 154 ja-röster mot 151 nej-röster.
Lagen sätter ramarna för hur staten ska vara med och dela på riskerna för ny kärnkraft, bland annat genom fördelaktiga lån till kärnkraftsbolagen. För utan statligt stöd kommer det inte vara lönsamt att bygga nya reaktorer.
– Beslutet kommer lägga grunden för omfattande investeringar i ny kärnkraft här i Sverige, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) välkomnar att modellen för finansieringen nu är klar.
– Huvuddelen av detta handlar om lån som ska betalas tillbaka, säger Wykman, apropå oppositionens kritik mot kostnaden.
Okänd kostnad
Lagen säger inget om vad den totala kostnaden för de nya reaktorerna blir. Det kommer att visa sig först i budgetpropositioner och efter att avtal med bolagen förhandlats fram. Även EU-kommissionen ska säga sitt.
– Hur många miljarder kostar en, två, tre eller fyra reaktorer? Finns det en gräns för Tobias Andersson när han tycker att det blir för dyrt? säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Den utredning som ligger till grund för lagen bedömde att kostnaden för fyra reaktorer kan hamna på runt 400 miljarder kronor, varav staten står för lån på runt 300 miljarder. Bolagen garanteras också ett visst pris under lång tid. För att finansiera prissäkringen föreslås en skatt för alla elkunder.
Utredningen tar också höjd för att kostnaden för kärnkraftsbyggen ofta drar iväg rejält och satte ett tak för lånen på det dubbla – 600 miljarder.
I lagen finns dock inget tak.
”Vind och sol nu”
Regeringens mål är att två storskaliga reaktorer ska vara på plats 2035. Flera tunga remissinstanser har dock kritiserat att statens stora satsning på kärnkraft kan tränga undan andra kraftslag, till exempel vindkraft. De investeringarna behövs på kort sikt, eftersom det tar lång tid att bygga ny kärnkraft.
– Ska det vara någon mening med kärnkraft på sikt, så behöver vi vind och sol nu, för annars har de företag flyttat som ska använda energin, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet.