För att bilåkandet ska minska behöver andra transportmedel används mer. Men hur ska människor som är vana att ta bilen, istället välja att cykla? Den frågan hoppas Hållbart resande väst och Lunds universitet få svar på genom projektet Elcyklist. Under våren fick 100 personer som jobbar på Volvo Powertrain i Skövde låna en elcykel, både för att ta sig till jobbet med och använda på fritiden. Trots att coronapandemin gjort att många av dem arbetat mycket hemma och inte behövt ta sig till sina arbetsplatser, var resultatet tydligt: cyklingen ökade rejält, enligt Linnea Andersson, projektledare för Elcyklist.
– I den här gruppen gjordes ungefär fyra procent av resorna med cykel innan projektet startade. Under projektet ökade andelen till 17 procent elcykelresor. Även sträckan man cyklade ökade mycket, säger Linnea Andersson.
Hon tror att många egentligen är villiga att välja bort bilen, men att steget till att börja cykla kan kännas väl långt.
– Mycket handlar det om att man behöver testa. Alla vet att det är bra att cykla, men i många fall räcker inte det för att byta resesätt. Genom att få testa elcykel märker man att det funkar bra. Elcykeln är ju ett slags mellanting, ett smidigt sätt att ta sig fram utan för stor ansträngning.
Vill fortsätta cykla
Efter att projektet avslutats svarade många av deltagarna att de vill fortsätta cykla istället för att ta bilen, och att de troligtvis kommer att köpa en elcykel under de närmsta sex månaderna. Även det tolkar Linnea Andersson som att det är viktigt att faktiskt få testa.
– Många upplever det som väldigt positivt. Största hindret är enligt deltagarna vädret, att man blir mer utsatt. Men samtidigt tror jag att det också handlar mycket om vana. Den som tar på sig regnkläder och cyklar även fast det regnar, märker snabbt att det ju går det också.
Under hösten kommer ytterligare 100 personer få låna elcyklar, den här gången anställda på GKN Aerospace i Trollhättan. Därefter ska resultaten från testgrupperna sammanställas, och sedan följas upp av Lunds universitet.