AI kan bota klimatförnekare – ändrade sig efter samtal med Chat GPT
Bild: Shutterstock (redigerad)
Dagens ETC
Det råder delade meningar om AI är ett verktyg som hjälper eller stjälper i klimatkampen.
En del varnar för att tekniken gör det lättare att sprida vilseledande information. Samtidigt visar forskning att klimatförnekare blev omvända efter ett samtal med Chat GPT.
– Vissa klimatfrågor kan kännas svårbegripliga men Chat GPT kan förklara så att en tioåring förstår, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent på Försvarshögskolan.
AI:s roll i klimatkrisen har diskuterats flitigt. En del påpekar att AI kan bidra med viktiga tekniska lösningar, medan andra varnar för dess höga energiförbrukning och risken för spridning av AI-genererad desinformation. En mindre uppmärksammad aspekt är att AI-botar tycks ha potential att övertyga, eller åtminstone resonera med, personer som inte tror att mänskligheten är orsaken till den globala upphettningen.
Det visar forskning från University of Wisconsin-Madison.
I undersökningen fick över 3000 personer från olika samhällsgrupper diskutera ett antal ämnen, däribland den globala upphettningen, med GPT-3, en tidigare version av dagens Chat GPT. Efter samtalet ändrade den grupp som var skeptisk till fakta om klimatkrisen inställning och blev mer positiva till den vetenskapliga konsensus som råder.
– Jag skulle inte säga att de mest skeptiska helt övergick till att erkänna att klimatförändringarna är orsakade av människor. Men efter deras samtal med Chat GPT kunde vi ändå se en betydande förändring till mer positiva attityder som låg i linje med majoritetsåsikterna, säger Kaiping Chen, en av studiens författare.
Upplevd auktoritet
Arash Heydarian Pashakhanlou, som forskat om artificiell intelligens vid Försvarshögskolan, tror att kombinationen av lättförståeliga förklaringar, personlig anpassning och upplevd auktoritet gör att vissa grupper är extra mottagliga för AI-genererade argument – särskilt om de redan är öppna för ny information och generellt positivt inställda till AI.
– Vissa klimatfrågor kan kännas svårbegripliga men Chat GPT kan förklara så att en tioåring förstår om man ber den om det. Många upplever dessutom att den sitter på mer kunskap än en enskild människa.
Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, ser flera fördelar med AI-tekniken när det kommer till klimatutmaningen.
Bild:
Pressbild
Skulle studien, som gjordes i slutet av 2021 och början av 2022, göras idag tror han att argumenten från chattboten skulle vara ännu mer effektiva och tillförlitliga.
– Utvecklingen går väldigt snabbt just nu, AI blir bara smartare och allt mer kapabel.
Den kan ha oändligt med tålamod och prata artigt oavsett vad personen säger.
”Har oändligt med tålamod”
Även Olof Mogren, AI-expert på forskningsinstitutet Rise, tycker det är förståeligt att Chat GPT kunde få klimatskeptiker att ändra åsikt.
– Jämfört med en människa är Chat GPT ganska slipad och oftast mer pedagogisk än en klimatforskare. Den uttrycker sig smidigt och man får verkligen en känsla av dialog.
Chat GPT kan också anpassa sig efter vem det är som frågar, säger han.
– Den kan ha oändligt med tålamod och prata artigt oavsett vad personen säger. Det kan vara funktioner som är väldigt användbara i sammanhang där det gäller att övertyga.
Att Chat GPT argumenterar övertygande i klimatfrågan har att göra med att den har tränats med hjälp av människor som ställer frågor och ger feedback på de svar som ges, enligt Olof Mogren. Ofta speglar den värderingar och normer som skapats av amerikaner, eftersom den är utvecklad av Open AI i USA.
– Det innebär att Chat GPT ofta ger oss svar som överensstämmer med västerländska ideal. Men i vissa fall kan det finnas en gråzon. Till exempel har det från svenskt håll ifrågasatts när den kommunicerade positivt om marijuana.
Olof Mogren är AI-expert på forskningsinstitutet Rise.
Bild:
Julia Sjöberg
”Nyttan överväger riskerna”
Även den omdiskuterade kinesiska chattboten Deepseek bygger till stor del på modeller som utvecklats i väst och speglar därför samma typ av värderingar som Chat GPT, förklarar Olof Mogren. Men i vissa ämnen svarar den partiskt, säger han.
– Börjar man till exempel ställa frågor om Taiwan blir den tydlig med att det är en del av Kina.
Den största risken med att använda Chat GPT för att sprida klimatforskning är enligt Olof Mogren att den råkar säga något som är fel och till exempel börjar hålla med klimatförnekaren, även om de som skapat språkmodellen jobbat hårt för att den ska hålla sig till fakta, lagar och normer definierade utifrån en viss kultur.
Men han tycker ändå inte att vi ska vara rädda för att använda tekniken, eftersom nyttan överväger riskerna.
– Det finns mängder med saker som är förkastliga med dagens AI-värld. Men det är också en teknik som hjälper oss att analysera verkligheten och förstå och angripa våra miljöproblem. Språkmodeller kan också vara till nytta för att sprida information och nå ut till människor som annars kan vara svåra att nå.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.