– Vi har haft en vår med tufft läge där vi kan konstatera att vi har haft svaga siffor. Vi har haft svårt att nå ut med de satsningar som vi har gjort på sjukvård, arbetskläder och investeringar i välfärden. Mycket av nerven i svensk politik har handlat om integration och migration och det har gynnat andra partier.
Men har inte också S bidragit till att så mycket har handlat om just migration och integration?
– Det var nödvändigt att ge väljarna besked om migrationspolitiken och prata om de lösningar vi har. Jag har sagt hela tiden att vi kan inte gå in i den här valrörelsen med ett önsketänkade om vad valet ska handla om. Vi måste gå in i den med öppna ögon och ge svar. Jag har varit ute och rest väldigt mycket i landet den senaste tiden och jag vet att det är det här väljarna vill ha svar på.
Mätningen visar att S tappar och SD växer till 20 procent. Målet med er valstrategi var att locka tillbaka väljare från SD, men beskeden om Socialdemokraterna nya migrationspolitik verkar snarare ha stärkt SD ytterligare.
– Jag tycker att man gör det alldeles för lätt för sig om man bara kopplar ihop SD:s ökade stöd med beskedet i migrationsfråga. Hade det varit för 10 år sedan hade valrörelsen varit hemma nu. Vi har ordning och reda i ekonomin och arbetslöshet sjunker. Men det politiska läget är annorlunda nu och mer komplext. Vi har gett viktiga besked i migrationsfrågan. Nu ska vi lägga vår kraft på att visa skillnaderna i svensk politik. Visa hur det ekonomiska utrymmet ska användas– till sjukvården, till skolan, till stora investeringar i välfärden och inte minst till att höja pensionerna. Och till fler undersköterskor och lärare istället för till vinster i välfärden.
Betyder det att vi inte kommer att höra mer om migrationsfrågan från Socialdemokraterna nu?
– Vi har gett ett besked om vad som väljer för kommande mandatperiod. Det var nödvändigt att väljarna fick se det. Nu ser vi framåt och lägger all kraft på att visa skillnaderna i svensk politik. Vi ska inte bara låta SD stå vid sidan av och recensera svensk politik och vi ska låta Moderaterna stå upp för vad deras förslag innebär.
Vad säger du om att alla socialdemokratiska sidoorganisationerna protesterat offentligt mot den stramare migrationspolitiken och att flera av era företrädare har valt att hoppa av på grund av förslaget om skärpta regler?
– Jag vet inte om flera av våra företrädare har hoppat av. Jag har fört många samtal i partiorganisationen och jag vet att det finns ett brett stöd för den migrationspolitik som vi har presenterat. Vi kan inte ha en politik som skiljer sig kraftigt från övriga EU. Sedan är det klart än när man lägger om politiken så tycker några att det är väldigt smärtsamt och det ska vi ha respekt för och vi ska hantera varandra varsamt. Men det finns ett kongressbeslut och ett beslut i partistyrelsen om att det är den här vägen vi ska gå.
Vad betyder de låga siffrorna och den interna kritiken för dig som partisekreterare?
– Jag ska inte sticka under stol med att det känns tufft: Men vi lägger nu i en extra växel. Vi har en klar väg framåt, där vi ska visa på de viktiga skillnaderna i svensk politik.
* Sebastian Merlöv i Lomma hoppade av riksdagslistan efter att justitieminister Morgan Johansson (S) twittrat ”Det har vi gjort tillsammans, ja. Men det hade inte varit möjligt om vi inte stramat åt migrationspolitiken. Man måste orka ta ansvar för svåra beslut också” som ett svar på en tweet från Jonas Sjöstedt (V) om att det var tack vare Väsnterpartiet om regeringen kunnat ta beslut om gratis sommarresor i kollektivtrafiken för ungdomar.
”En socialdemokrat sätter inte en svag grupp mot en annan grupp”, säger Merlöv.
* Sara Karlsson från Eskilstuna lämnade sin riksdagsplats direkt efter att partiet presenterat sinnya migrationspolitiken.
”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det som jag ser som en avgrund”, säger hon.
* Emma Lidell, lämnade alla sina uppdrag i Stockholms läns landsting veckan efter det migrationspolitiska utspelet.
”Jag skäms över mitt parti och häpnar över dem som försvarar politiken”
* Göran Eriksson hoppar av listan till kommunfullmäktige i Haninge
”Det är uppenbart att vårt parti alltmer vrider och vänder sig för att anpassa sig till en nationalistisk retorik. Presskonferens efter presskonferens leder till förslag om att ställa krav på asylsökande och nyanlända utifrån en retorik som beskriver våra medmänniskor som kostnader eller bördor.”
* Caroline Holmstedt, lämnar sina politiska uppdrag i Eskilstuna
”Nu låter S ungefär som SD. S bekräftar SD:s och M:s dystra bild som egentligen inte är sann, man tror att det är det opinionen vill höra. Jag skulle hellre se att S tar tillbaka opinionen i de frågor partiet är bra på och behöver förbättra.”