Inrikes.

2020-09-15 09:30
Tony Haddou (V) / Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C). Bild: Riksdagen / Claudio Bresciani/TT
Tony Haddou (V) / Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C).
Puffetikett
Dagens ETC

V: ”De allra rikaste måste beskattas högre”

Precis som i Storbritannien är det de rikaste som måste beskattas och betala för att Sverige ska ta sig ur coronakrisen. Det tycker Tony Haddou, skattepolitisk talesperson för Vänster­partiet.

Han menar också att Socialdemokraterna, med de planerade skattesänkningarna, ställer sig till höger om Tories.

– Nya skatter behövs för att finansiera välfärden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Tony Haddou berättar att han har följt den brittiska debatten om ökade företags- och kapital­skatter.

– De har gått ut med att de behöver finansiera satsningar på bland annat välfärden och har sedan fokuserat på vem som ska betala. Då är det absolut rimligt att se över kapitalbeskattning och se till att det är de rikaste som betalar för att landet tar sig ur krisen.

Haddou medger att han inte väntat sig att konservativa Tories i England skulle höja kapitalskatter, och säger att svenska Socialdemokraterna lägger sig till höger om konservativa Tories i skattepolitiken. 

– Att höja kapitalskatten i linje med inkomstskatten gör ju att den blir mer progressiv, vilket är positivt eftersom det är de allra rikaste som ska betala här, inte vanligt folk. Bland vanligt folk har många förlorat jobbet, många har svårt att betala hyran – då är det helt rätt att höja kapital­skatten.

Nya och högre skatter

Att höja kapitalskatten är någonting som även Vänsterpartiet tittar på som en del av finansieringen för den svenska återuppbyggnaden efter coronakrisen.

– Det som behövs är dels nya skatter för att finansiera välfärd och sjukvård, ­sedan högre och progressiva ­kapital­skatter. En central faktor bakom den växande ojämlikheten är att kapitalinkomsterna har ökat rejält utan fördelning. De inkomsterna har koncentrerats till de allra rikaste, därför måste skatten på stora aktieutdelningar och kapitalvinster höjas, speciellt nu.

Det är ju inte de signalerna som kommer från regeringen nu.

– Den svenska regeringen har starkt fokus på skattesänkningar. Det kommer att slå hårt mot välfärden, inte minst sjukvården. Om de genomförs är det gamla, sjuka och sköra som får lida. För att inte nämna välfärdsarbetarna. De som gynnas kommer vara rika män.

Varför kommer en socialdemokratisk regering med de här budgetförslagen?

– De har absolut lagt sig i knät på Centerpartiets och Liberalernas skattepolitik. Det är svårt att förklara hur Socialdemokraterna har förhandlar här. Men S har sedan i mer än ett decennium tillbaka gått den nyliberala politiken till mötes, och det man  hittar där är skattesänkningar för de allra rikaste. Det är det som kommer öka klyftorna ytterligare.

Vad är viktigast att ­beskatta just nu?

– Det viktigaste är att vi beskattar de allra rikaste. Då måste vi beskatta kapitalinkomsterna, men också de stora förmögenheterna. Det skulle också skicka en tydlig signal om vem som ska betala för krisen.

Fem av V:s skattepolitiska förslag i höstbudgeten

Inför en välfärdsskatt, som öronmärks till sjukvård
och äldreomsorg, på inkomster över 85 000 kronor.

Sänk brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Inför en ny progressiv kapitalskatt.

Inför en ny progressiv förmögenhetsskatt.

Inför en ”grädhylleskatt”, en progressiv fastighetsskatt så att de flesta betalar som i dag, men fastigheter med höga taxeringsvärden beskattas högre.