Inrikes.

2018-03-13 14:58
Mike Pompeo / Rex Tillerson och Donald Trump. Bild: Susan Walsh / Evan Vucci/AP/TT
Mike Pompeo / Rex Tillerson och Donald Trump.

Trump petar utrikesminister Tillerson – ersätts av Mike Pompeo

Samtidigt utnämns Gina Haspel att, som den första kvinnan någonsin, leda CIA.

På tisdagseftermiddagen, svensk tid, kom beskedet att USA:s utrikesminister Rex Tillerson sparkas av president Donald Trump. Han kommer att ersättas av CIA-chefen Mike Pompeo.

I ett skriftligt uttalande till Washington Post skriver Donald Trump att han är "stolt över att nominera chefen för CIA, Mike Pompeo, som vår nya utrikesminister. Mike tog examen som den förste i sin årskurs vid West Point, tjänstgjorde med beröm i armén och utexaminerades med goda betyg från Harvards universitet."

Konfliktfylld relation

Relationen mellan Donald Trump och Rex Tillerson har under mandatperioden kantats av konflikter. Enligt Washington Post anser presidenten att Rex Tillerson stått för nära det "politiska etablissemanget".


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ministerbytet sker inför en utrikespolitiskt känslig period. Snart hålls samtal med Nordkoreas ledare Kim Jong-un, och viktiga förhandlingar om handelsavtal.

Nya ministern del av Tea party-rörelsen

Mike Pompeo nominerades till chef för CIA av Donald Trump, och tillträdde ämbetet den 23 januari förra året. Han har tidigare suttit i USA:s representanthus och är bland annat känd som en Tea party-anhängare inom det Republikanska partiet.

Ny chef för CIA blir den tidigare biträdande direktören Gina Haspel. Hon blir den första kvinna någonsin på posten, och skriver i ett uttalande att hon är "tacksam inför president Trump för denna möjlighet, och ödmjuk inför hans förtroende gentemot mig".

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter