Inrikes.

2018-07-19 14:40
  • Michal Thies står vid strandkanten med sin dotter och spanar in planet som hämtar vatten. BIld: Adam Johansson
    Michal Thies står vid strandkanten med sin dotter och spanar in planet som hämtar vatten.
  • Lillhärdal hotas av bränder från flera håll.  BIld: Adam Johansson
    Lillhärdal hotas av bränder från flera håll. 
  • Roland Herrdin står vid sjön med röken i horisonten.  BIld: Adam Johansson
    Roland Herrdin står vid sjön med röken i horisonten. 
Puffetikett
Dagens ETC

Sverige står i lågor

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varmare klimat ökar risken för skogsbränder

40-tal bränder

Just nu rasar ett 40-tal bränder på olika håll i Sverige. Bland de värst drabbade finns Härjedalen, Dalarna och Hälsingland – bränderna täcker ungefär 25 kvadratkilometer i vardera landskap.

När denna tidning färdigställs har cirka 60 fastigheter evakuerats i Härjedalen, ungefär 40 fastigheter har evakuerats i Dalarna. Ungefär 125 personer har evakuerats i Hälsingland, 100 i Dalarna och upp till 90 i Gävleborgs län (Gästrikland).

Hjälp från grannländer

Italien och Frankrike har skickat två brandbekämpningsflyg vardera och Norge hjälper till med tio helikoptrar. Danmark har skickat 22 brandmän och i Sverige har 500 frivilliga från Försvarsmakten avbrutit sin semester för att hjälpa till i släckningsarbetet.

Ökad risk

Sedan slutet av 70-talet har risken för skogsbränder globalt ökat med 20 procent, enligt forskning från Stockholms universitet. Den ökade risken kopplas direkt till varmare väder, som leder till mindre fukt i markerna. Mindre fukt innebär att det blir lättare att tända eldar och ju fler och större torra områden, desto större risk för skogsbränder.

Mer extremväder

Förekomsten av extrema väderfenomen har fyrdubblats de senaste 36 åren, enligt en studie från European Academies' Science Advisory Council, som utgörs av vetenskapsakademierna i alla EU-länder samt Norge och Schweiz. Allra störst är ökningen av översvämningar, men även antalet fall av extrema temperaturer, torka och skogsbränder har ökat stort sedan 80-talet.

Värmerekord på löpande band

Planeten slår det ena värmerekordet efter det andra. Bara de senaste veckorna har värmerekord slagits på 13 olika håll på norra halvklotet.

– Det finns redan tydliga tecken på att värmeböljorna blivit fler och långvarigare. Det är en trend som kommer att fortsätta, men hur mycket beror på hur den globala uppvärmningen utvecklas, säger Markku Rummukainen, professor vid Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet till DN.

Att det har varit så varmt just i år är anmärkningsvärt eftersom planeten är inne i ett cykliskt väderfenomen vid namn La Niña, som vanligtvis kopplas till svalare temperaturer. Det första halvåret 2018 har varit den varmaste början på ett La Niña-år som någonsin uppmätts.