Förra årets rekordvärme gjorde att många svenskar fick upp ögonen för möjligheten att semestra i hemlandet. När branschorganisationen Svensk camping, SCR sammanställde sin statistik slogs topprekord med drygt 16 miljoner övernattningar på Sveriges campingplatser.
Trots att sommarvärmen i år inte varit lika intensiv verkar trenden hålla i sig. I år har begreppet svemester verkligen tagit fart med tusentals taggningar av bilder på sociala medier och en öppen grupp där svemesterfirare tipsar varandra om resmål.
Klimatet spelar roll
På Svenska Turistförbundet som organiserar 360 boenden runtom i Sverige har årets siffror redan slagit förra årets med god marginal.
I början av säsongen hade vi 11 procents bokningsökning och nu har vi 18 procent fler bokningar än förra året säger Johanna Murray, kommunikationsansvarig på STF.
Det är flera faktorer som samverkar till trenden.
– Klimatfrågan är definitivt en anledning till att folk tänker till och vill semestar mer hållbart, det varma vädret förra året och den svagare kronan har också gjort sitt till.
Men det finns också en stor stolthet över allt fint som finns i Sverige. Under hashtaggen svemester finns idag över 15 000 bilder från olika resmål säger Johanna Murray.
Friluftstrend
STF:s boenden är naturnära och lite enklare, som vandrarhem, pensionat och fjällstationer. Förutom de bokade rum som finns med i statistiken märks också ett allt större intresse för de uppmärkta vandringsleder som finns runtom i landet, där man kan övernatta i vindskydd eller eget tält.
– Friluftstrenden är jättestark och om man vill vandra så finns det tolv signaturleder, från fjällen ner till södra Sverige. Vi lyfter fram olika typer av boenden som finns i närheten av lederna. Om man ska tälta blir tröskeln lite högre för många, säger Johanna Murray.
Campar med vänner
Men på Trosa havsbad och camping träffar Dagens ETC de som tänker tvärtom. Det är det enklare livet som lockar. Peter Larsson och Monica Linde har precis packat ihop tältet för att ge sig iväg hem på sina motorcyklar.
– I natt var det kallt, vi sov i underställ och mössa, berättar Peter.
– Men det är lite det som är tjusningen också. Det är också ett lätt sätt att komma ut och umgås. Vi sammanstrålar ofta med vänner och campar tillsammans, säger Monica.
Att välja ett hållbart sätt att semestra var viktigt för Marjan van Oostrum från Amsterdam, som gillar att kunna packa ihop tältet i bakluckan på Teslan.
– Vi tänker mycket på miljön i vardagen och vill göra det på semestern också. Att campa är också ett fantastiskt sätt att komma nära naturen. Igår kväll satt vi framför tältet och såg solen gå ner i havet och vi har också sett en säl. Det var magiskt!
”En livsstil”
Björn Folkesson är campingvärd på Trosa havsbad och camping sedan 25 år tillbaka. Nu driver han campingen med dottern Andrea Cronhielm som ska ta över verksamheten. Han bekräftar att sommaren varit bra för campingen.
– Förra året var exceptionell på grund av värmen som kom redan i maj, men efter de två första veckorna i år, som var kalla, har det varit hög beläggning hela sommaren, säger han.
Camping är en livsstil, menar Björn Folkesson. På Trosa havsbad och camping finns många stammisar som återkommer och så kallade långliggare som låter husvagnen stå kvar över vintern, säsong efter säsong.
Vad är det då som är speciellt med camping?
– För mig är det kundkontakten, alla trevliga människor man möter. Vi har 40 till 50 tusen människor som bor här per år och jag blir igenkänd när jag kommer på centralen i Stockholm. Stämningen här är fin, blir det grupperingar går jag in. Det har kostat en del kunder men det är det värt. Alla ska trivas.
Hela säsongen
Närheten till naturen och gemenskapen är det som gör att familjen Özdemir har sin husvagn uppställd året runt på Farstanäs camping. Där tillbringar de hela somrarna från april till september.
– Det här är vårt sommarparadis! Hela vintern sitter man i lägenheten och längtar hit. Barnbarnen vill också bara vara här hela tiden, säger Zuffe Özdemir.
– Vi reste mycket förut men kände att varför ska vi kasta bort pengar på det. Det här är vår sommarstuga. Tråkigt nog vill Södertälje kommun ha bort oss långliggare, så vi vet inte om vi får vara kvar. På vintrarna träffas vi som bor här hemma och går ut och äter tillsammans. Det är här man vill vara, säger Ros-Marie Özdemir.