Inrikes.

2020-11-09 12:51
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT, Press/Nobis
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012.
Puffetikett
Dagens ETC

Svaret på Catenaccis brev: ”Som ett slag i ansiktet”

Det blir bara fler lögner. Det tycker Alice, tidigare anställd på Operakällaren, om att Stefano Catenacci nu i ett brev meddelar att han slutar som kökschef – samtidigt som han bedyrar att han inte trakasserat sina anställda sexuellt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC:s granskning och senare Expressens slog ner som en bomb förra veckan. Operakällaren har därefter lagt locket på gällande Stefano Catenaccis maktmissbruk, sexuella trakasserier och krav på sexuella tjänster. Michelinrestaurangen vägrar att svara på Dagens ETC:s samtal, mejl och sms.

Dagen efter avslöjandet tillkännagavs att chefen och delägaren Stefano Catenacci, som Operakällaren kallade för ”den anställde”, stängdes av med omedelbar verkan. Samtidigt hyrde man in advokatfirman Vinge för en utredning. I ett brev till alla anställda skriver Vinge att man ska ”utreda förhållandena på arbetsplatsen för att kunna säkerställa en god arbetsmiljö”.

Oklart om hans ägande

Men i söndags valde Stefano Catenacci, som av vittnen anklagas för decennier av grova sexuella trakasserier, att via ett brev till Dagens Nyheter meddela att han lämnar jobbet. Han avsäger sig även hederstiteln hovtraktör.

Företagets presschef vill inte svara på om Stefano Catenacci formellt sagt upp sig som kökschef och om han kommer att sälja av sitt ägande i moderkoncernen Nobis.

Enligt Dagens ETC:s källor på insidan av Operakällaren ”så kommer Stefano Catenacci aldrig mer tillbaka till huset, det är helt klart”.

Ber om ursäkt

I sitt brev bedyrar stjärnkocken sin oskuld och skriver att han aldrig ”förgripit” sig på någon, men att han ber om ursäkt till de personer som ”upplevt” att han har betett sig ”opassande”.

Alice, som heter något annat, är en av de tidigare anställda som vittnat om Stefano Catenaccis dagliga trakasserier: ”Han brukade stoppa in ett finger mellan knapparna på skjortan för att kika på brösten.”

Efter utspelet i Dagens Nyheter, som alltså inte var en intervju där tidningen kunde ställa frågor, säger Alice så här:

– Jag är väldigt arg över att han förnekar allt trots att så många av oss vittnar om samma saker, oberoende av varandra. Jag förväntar mig inte en personlig ursäkt men det här är ett slag i ansiktet att han bara fortsätter med lögnerna. Det är så sjukt att han kan skriva ett sådant brev och ljuga för så många.

Kritik mot ledningen

Samtidigt tycker Alice att ett tungt ansvar ligger på ledningen:

– Det blir noll konsekvenser för de chefer som låtit det här fortgå i åratal. Det är segt.

Ella, ytterligare ett vittne som utsatts för sexuella trakasserier, säger att ”det känns fejk”, ett spel för gallerierna.

– För att restaurangen ska överleva måste han be om ursäkt. Men det är svårt att ta åt sig när han inte erkänner. Operakällaren vill rädda sitt eget skinn. Alla chefer har mörkat, men nu offrar de honom när han är körd. Men vi får se, kanske arbetsplatsen blir bättre. Eller så kommer alla att fortsätta skämta om att människor är lättkränkta.

”Knäpptyst från mellanchefer”

Astrid är en av de tidigare anställda som berättat om hur Stefano Catenacci trycker sin penis mot unga kvinnors rumpor i köket. Han har även skickat oombedda dick pics, alltså foton på sin penis, till henne när hon var anställd.

– Vi är så många som har pratat med olika journalister. Så många hade inte klivit fram om det inte fanns något. Jag känner att han borde ta ansvar för sina handlingar, det är fegt det han gör nu. Han ber om ursäkt fast han säger att inget har hänt. Ledningen slänger honom under bussen och det är knäpptyst från mellancheferna i sociala medier, trots att alla har vetat.

Dagens ETC har i en vecka sökt Stefano Catenacci, hans advokat samt presschefen på Nobis, Operakällarens moderkoncern där Stefano Catenacci även är delägare.