Inrikes.

2020-11-03 16:08
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT, Press/Nobis
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012.
Puffetikett
Dagens ETC

Kungakocken Stefano Catenacci stängs av från Operakällaren

I ett möte idag på Operakällaren berättade ledningen för all personal att Stefano Catenacci är avstängd från sitt arbete, uppger en källa till Dagens ETC. 

Efter Dagens ETC:s avslöjande i måndags om åratal av sexuella trakasserier, har Operakällaren beslutat att stänga av stjärnkocken från restaurangen. Det berättades på ett möte nu idag klockan 15 med all personal på Operakällaren, enligt källor på insidan av restaurangen. 

Enligt källorna ska man starta en internutredning. Detta efter att Dagens ETC i måndags publicerade en stor artikel med 12 olika vittnesmål om åratal av grova sexuella trakasserier, där kökschefen och delägaren Stefano Catenacci även ska ha krävt sex av unga nyanställda kvinnor i utbyte mot lyft i karriären. Efter Dagens ETC:s artikel publicerade Expressen en liknande granskning med ytterligare 14 stycken källor som alla tecknade samma bild av maktmissbruk och sexuella trakasserier.

– Ledningen sa att de tar det här på allvar men att de ville prata med personalen först. Men i övrigt var det väldigt innehållslöst, som att de försökte ingjuta lite hopp, säger en anställd som vill vara anonym.

Operakällarens vd Abbe Ibrahim, skriver i en kommentar till Expressen:

”Det är allvarliga anklagelser som har riktats mot Operakällaren som arbetsgivare och arbetsplats. Vi kommer därför att tillsätta en oberoende utredning om arbetsmiljön på Operakällaren. Tills den är klar kommer Stefano Catenacci ta en time out från sin tjänst. Jag vill understryka att Stefano förnekar flera av de anklagelser som riktas mot honom.”