Dagens ETC avslöjar.

2020-11-02 14:00
 • Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT, Press/Nobis
  Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012.
 • ”Nu efteråt undrar jag vad fan jag höll på med. Men då kände jag att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.” Bild: Pressbild/Nobis, Shutterstock
  ”Nu efteråt undrar jag vad fan jag höll på med. Men då kände jag att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.”
 • ”Jag kände verkligen… att jag var nytt kött i huset. Han cirkulerade runt mig. Sedan började det hända olämpliga saker.” Bild: Operakällaren/Press, Shutterstock
  ”Jag kände verkligen… att jag var nytt kött i huset. Han cirkulerade runt mig. Sedan började det hända olämpliga saker.”
 • Stefano Catenacci är hovtraktör och därmed ansvarar han för kungahusets officiella middagar. Här deltar han i juryarbetet under tävlingen Årets kock 2019. Bild: Patrik Österberg/TT
  Stefano Catenacci är hovtraktör och därmed ansvarar han för kungahusets officiella middagar. Här deltar han i juryarbetet under tävlingen Årets kock 2019.
 • Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren & Nobis Restaurant Division, tillsammans med Stefano Catenacci. Bild: Karina Ljungdahl/TT
  Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren & Nobis Restaurant Division, tillsammans med Stefano Catenacci.
 • Stefano Catenacci är en av Sveriges mest kända kockar och har bland annat ansvarat för maten på prinsessbröllopen. Bild: Renée Kemps/Press, Nobis
  Stefano Catenacci är en av Sveriges mest kända kockar och har bland annat ansvarat för maten på prinsessbröllopen.
Puffetikett
Dagens ETC

Så sextrakasserar kungakocken unga kvinnor på Operakällaren

Han är kungens personlige krögare. En av Sveriges mest kända kockar som tillhör eliten inom restaurangvärlden: mäktig, rik, vän med alla kändisar.

Men samtidigt har Stefano Catenacci använt sitt berömda kök för att sextrakassera unga kvinnor, tafsa på dem obehindrat, och kräva sex i utbyte mot karriärlyft.

Dagens ETC avslöjar vad som sker bakom lyxen på Operakällaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Han kallade in mig på sitt kontor. Och sa ”nu har jag gjort dig en tjänst så då får du göra mig en tjänst”. Så drog han ner byxorna och ville att jag skulle suga av honom. Jag … gjorde det. Nu efteråt undrar jag vad fan jag höll på med. Men då kände jag att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.

Det berättar Linda. En hand mellan benen, på brösten eller rumpan. Ett hårt skrev tryckt mot ett mjukt lår. Och sex i utbyte mot ett lyft i karriären. Unga kvinnor vittnar om en vanlig arbetsdag på Operakällaren i centrala Stockholm, ett anrikt nöjespalats som med sina olika avdelningar utgör Sveriges mest prestigefyllda nattliv.

Den berömda krogen Matsalen, nattklubben Café Opera – det är här som det vackra folket vill äta, dansa, festa och synas framför kändisfotografernas linser. Det är också här man vill jobba om man är en ung och hungrig kock eller konditor på väg upp.

Men bakom den blankpolerade ytan finns ett mörker i det mytomspunna köket med stjärna i Michelinguiden. Det är en härva av grova, systematiska sexuella trakasserier och kränkningar, där nyanställda manipuleras till sex på arbetsplatsen. En sluten värld där tjänster ute på köksgolvet förväntas återbetalas med sex på chefens kontor, han som syns i tv och som lagar mat åt kungafamiljen.

– Tafsandet tillhör vardagen. Till slut reagerar man inte. Det blir så normaliserat att man inte tänker på det och det är först i efterhand jag reflekterat. Samtidigt känner jag mig skyldig: jag slog aldrig till honom, när han gjorde … allt det där, säger Helena.

Chefer på mellannivå såväl som allra högst upp i företagstoppen har i åratal vänt bort blicken och aktivt mörkat för att Stefano Catenacci, Operakällarens klarast lysande stjärna, obehindrat ska få tafsa på och utnyttja unga kvinnor som arbetar som servitriser, kockar, garderobiärer och konditorer.

Kvinnor långt ned i hierarkin vittnar om ett helvete med oönskade dick pics i telefonen, inviter till ett glas vin framför brasan hemma hos honom, ”ska vi ha sex i min bil?”-sms, kommentarer om att ”du är bara anställd för att jag vill ligga med dig”, och frågor om könshårets färg.

De sexuella trakasserierna, det verbala i kombination med det rent fysiska tafsandet på och innanför kläderna, sker framför personalen.

Det inkluderar högre befattningar som köksmästare och  restaurangchef. Män och kvinnor som skulle kunna sätta ner foten, men avstår. Alla vet. Alla ser. Men ingen ingriper och ingen säger något. Den idag 54-årige elitkocken är för mäktig.

Lucas som jobbat där i många år sammanfattar läget så här:

– Han är chef, kändis och ägare i ett, vad ska man göra? Han kan påverka alla deras framtid.

– Restaurangvärlden är hård och grabbig. Man kastar ur sig verbala saker, inte bara sexistiska, som ute på gatan eller på en annan arbetsplats absolut inte är okej. Det är inte extremt för Operakällaren. Det som är speciellt för just Operakällaren, det är Stefano Catenacci, berättar Fredrik.

Ansvarar för kungens bjudningar

Stefano Catenacci är crème de la crème inom den svenska restaurangvärlden. I egenskap av kungens personliga krögare utgör han toppskiktet. Han är prisad hovtraktör, alltså ansvarig för kungafamiljens alla officiella middagar, och har lagat maten till båda prinsessornas bröllop. När kungen ordnar sin traditionsenliga middag på slottet för årets Nobelpristagare, är det Stefano Catenacci som står vid grytorna. Han är hela Sveriges lyxkock och syns ofta på galornas röda mattor och skvallerpressens mingelbilder. Stefano Catenacci har vunnit en rad tunga utmärkelser för sin skicklighet, både inhemska och internationella, och för åtta år sedan kom han tvåa i TV4:s populära tävlingsprogram ”Kockarnas kamp”. Förra året satt han i juryn för priset Årets kock tillsammans med prins Carl Philip.

Stefano Catenacci är en celebritet och nära vän med kungen. Han bor i en paradvåning på Östermalm i centrala Stockholm, ett stenkast från Strandvägen där lägenheterna kan gå loss på över 100 miljoner kronor.  I det sammanhanget är hans fyra på 177 kvadratmeter värd en struntsumma: 21,4 miljoner kronor, enligt bostadssajten Booli.

Stefano Catenaccis makt är inte bara den ekonomiska och mediala som kommer med yrkesskickligheten och att han varit kökschef på Operakällaren sedan 1996. Han sitter även i flera olika bolagsstyrelser, bland annat ett kommunikationsbolag. Operakällaren ägs av Nobis, en expansiv koncern som 2019 omsatte nästan 800 miljoner kronor. Genom en stor mängd underbolag äger man ett pärlband av hotell, restauranger, barer och nattklubbar på den finare delen av skalan.

Nobis är en betydande spelare i Stockholms lyxigare uteliv, en liten värld där man anställs på kontakter och vitsord, och man skryter med att det är ett familjeföretag: Stefano Catenacci är delägare medan hans bror är huvudägare.
 

Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren & Nobis Restaurant Division, tillsammans med Stefano Catenacci. Bild: Karina Ljungdahl/TT
Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren & Nobis Restaurant Division, tillsammans med Stefano Catenacci.

Även tonåringar utsatta

– Jag stod nedböjd över bänken och jobbade. Så kom Stefano Catenacci och stack upp handen hårt mellan mina ben, rakt på könet utanpå byxorna. När jag vände mig om så bara flinade han: ”Oj, jag råkade.” Ute på krogen hade jag slagit till honom, men i det här sammanhanget har jag inget att säga till om. Han är min chef och han ”råkar”, vad skulle jag gjort? Det blir ord mot ord, berättar Anna, som började på Operakällaren när hon var strax över 20 år gammal.

Dagens ETC har pratat med 12 personer: tidigare och nuvarande anställda på Operakällaren, kvinnor och män, offer såväl som vittnen som inte vågat protestera när de sett trakasserier och hört om övergrepp.

För att skydda deras identiteter har samtliga som citeras direkt i den här artikeln fått påhittade namn. Med löfte om anonymitet berättar de samstämmiga historier som sträcker sig från mitten av 00-talet fram till 2020.

De bekräftar oberoende av varandra bilden av att Stefano Catenacci ”inte kan kontrollera sig när det gäller yngre tjejer” på arbetsplatsen han bestämmer över. Det är alltså 15 år, minst, av trakasserier mot kvinnor mellan 18 och 30 år, i Sveriges mest kända kök.

– Han kallades för Snigeln för man sa att han var så slemmig att man fick skrapa golvet efter att han varit inne i köket och pratat med en av oss unga tjejer. Alla skämtade om det, både vi längst ner och på mellanchefsnivå, berättar Olivia, som arbetade på Operakällaren för flera år sedan.

Prov- och fastanställda såväl som tonåriga praktikanter från gymnasiet: ingen går säker för hans händer, sexkommentarer och inviter till samlag. Och det här är något som sker många gånger varje vecka.

– Han brukade stoppa in ett finger mellan knapparna i skjortan för att kika in på brösten. När jag slog bort handen bara skrattade han, minns Alice.

Helena berättar om vad Stefano Catenacci kallar för ”kroppskramar”:

– Jag kunde stå och jobba så kom han och sa: ”Heeej, kom och krama mig, ge mig en ordentlig kram så jag får känna på dig.” Så höll han mig om höfterna och tryckte sin penis hårt mot mitt lår. Det här gjorde han ofta, så fort han var på plats.

”Du måste säga ifrån”

Alla vittnesmål tecknar en skarp bild av en berömd chef som tar varje chans att sextrakassera unga, nyanställda kvinnor. Berättelserna är konkreta, både från offer och vittnen. När han går förbi en kvinna i köket trycker han sitt skrev mot hennes rumpa så hon känner penis genom byxorna, eller så slänger han ut med handen och daskar till stjärten eller brösten. Man berättar om en oönskad hand någonstans på sin kropp, ibland innanför kläderna, och ursäkten ”du har lite smulor här” för att kunna smeka en anställds bröst.

– Stefano Catenacci gillar att trycka in ansiktet mellan brösten på kvinnor som har lite större bröst. Det har jag sett många gånger. Han trycker in ansiktet medan han låter som att han äter något gott. Det är ett njutningsfullt läte. Allt det där som en normal människa vet är sexuella trakasserier, som att dra skrevet mot någons rumpa, sådant som man vet att man inte ska göra, det gör han, berättar Fredrik.

Fredrik berättar varför han aldrig sagt något:

– Lilla jag som arbetare längst ner vågar inte kliva emot kökschefen, delägaren, den stora profilen. Det skulle riskera mitt jobb.

Nyanställda unga kvinnor, ofta på en av sina första arbetsplatser efter gymnasiet, som chockas över kökschefens översexuella jargong och handgripliga tafsande får av luttrade veteraner höra att de ”måste säga ifrån mycket tydligare, honom måste du sätta på plats direkt, annars är det kört”. En ny som klagade hos en mellanchef fick veta att ”ja, han var så mot mig också i början men sedan lugnade han ner sig”.

De kvinnor som vänt sig högre upp i befälskedjan på Operakällaren har fått tillsägelser om att de måste markera tydligare mot Stefano Catenaccis närmanden, att de missförstått, att han skämtar, det är inte med flit, att de måste tuffa till sig och få skinn på näsan.

Vera säger att ”man ursäktar mycket med att han är italienare och bara är sådan, vilket är helt sjukt”.

– Omgående då jag kom till Matsalen på Operakällaren visade han stort intresse för mig. Jag kände verkligen … att jag var nytt kött i huset. Han cirkulerade runt mig. Sedan började det hända olämpliga saker efter en månad. När jag tog upp det med en chef sa denne att ”han gör så mot alla, det lugnar sig efter ett tag”, minns Helena.

Krävde sex på arbetstid

Dagens ETC har utelämnat flera detaljer i berättelserna. Detta för att garantera anonymitet och omöjliggöra identifiering. Alla namn i den här artikeln är alltså fingerade. En del av vittnena och offren har bytt yrkesbana, men flera jobbar kvar i branschen – vissa till och med fortfarande på Operakällaren.

 

Stefano Catenacci är en av Sveriges mest kända kockar och har bland annat ansvarat för maten på prinsessbröllopen. Bild: Renée Kemps/Press, Nobis
Stefano Catenacci är en av Sveriges mest kända kockar och har bland annat ansvarat för maten på prinsessbröllopen.

Alla är rädda för konsekvenserna om det läcker vem som pratat. För i bakgrunden finns betydligt allvarligare saker än plumpa sexkommentarer och fysiskt tafsande som bortförklaras som skämt.

Dagens ETC har tagit del av tvåsiffrigt antal nakna helfigursfoton och dick pics, alltså fotografier av könet, som skickats till anställda. Dagens ETC kan bekräfta att de skickats från Stefano Catenaccis telefonnummer. För att skydda våra källor publicerar vi inte dessa. Dagens ETC har även tagit del av sms-konversationer med rått sexuellt innehåll, där Stefano Catenaccis även noga poängterar att det är han som bestämmer vem som jobbar i hans kök.

Ett mönster av att hjälp med karriären ska bytas mot sex på hans kontor eller ett hotell, eller i hans hem, framgår tydligt. Något som även bekräftas av de som Dagens ETC pratat med. Stefano Catenacci har krävt sex på Operakällaren under arbetstid.

– Han kunde kalla upp mig på kontoret när han ville ha sex. Om han fick utlösning i mig så ville jag gå in på toaletten för att tvätta av mig. Då sa han alltid att jag skulle gå ner en trappa och inte använda toaletten nära hans kontor, så ingen skulle misstänka något. Någon måste ha vetat om allt eftersom han var så rädd att bli avslöjad? Som chef ska man inte utnyttja att man är chef. Inte få underställda att känna att de måste byta tjänster mot sexuella gentjänster, berättar Linda.

En del av företagskulturen

Operakällaren saknar lokal fackklubb och förtroendevalda, och centralt på Hotell- och restaurangfacket säger man sig aldrig ha registrerat några ärenden om sexuella trakasserier gällande den här arbetsplatsen. Inget av offren som Dagens ETC intervjuat har heller valt att gå till polisen. Stefano Catenaccis beteende och gärningar har varit så starkt inkorporerat i företagskulturen att det setts som helt normalt och en naturlig del av vardagen på Operakällaren.

En kvinna säger att hon funderade på polisanmälan. Men när hon frågade flera kollegor, som tidigare sagt att de bevittnat tafsandet, om de kunde tänka sig att vittna, så hade de plötsligt inte sett något alls. Kvinnan gjorde aldrig någon polisanmälan.

Vittne: Bet en anställd i bröstet

Men i slutet av september 2017 sker något i köket, under arbetstid, som är så allvarligt att en då 21-årig kvinna avslutar sitt pass den kvällen för att aldrig mer återgå till jobbet. Då har Stefano Catenacci bara varit tillbaka på Operakällaren i ett par veckor efter att ha drabbats av en svår stroke i april samma år. Det hindrar honom inte från att, enligt vittnen, ta tag i kvinnan och med kraft köra in sitt huvud mellan hennes bröst. Sedan ska han ha bitit henne, hårt, i ena bröstet, något som hon själv berättar för flera personer efteråt.

Det här sker inför full köksbemanning, inklusive chefer, men ingen ingriper eller säger något. Detta trots att flera vittnen bekräftar för Dagens ETC att angreppet från den 30 år äldre Stefano Catenacci märkbart skakar servitrisen till tårar.

– Hon grät och var jätteupprörd. Då blev såklart cheferna intresserade och undrade vad fan det är som händer. När man har en fullsatt matsal som ska serveras går det inte att personalen bryter ihop. Då blev det på allvar. Det blev för mycket, berättar Fredrik.

Källor inifrån huset berättar att kvinnan dagen efter kallas till ett möte med restaurangchefen Hugo Hall samt Operakällarens vd Abbe Ibrahim. Exakt vad som sägs är okänt. Men fakta är att kvinnan aldrig mer sätter sin fot på restaurangen efter det.

– Jag beundrar henne för att hon sa ifrån och sa upp sig på dagen. Jag vet att hon som ensam tjej hade ett möte med dem, två chefer och Stefano Catenacci. Tre män mot en ensam tjej där de förnekade allt, säger Helena.

Enligt Dagens ETC:s källor inifrån företaget har kvinnan skrivit på ett kontrakt där hon i utbyte mot sin tystnad om varför hon slutat, fått en större summa pengar. För Operakällarens räkning ska vd:n Abbe Ibrahim ha skrivit på.

När Dagens ETC når den före detta anställda säger hon att hon inte alls kan kommentera sin uppsägning från Operakällaren. Hon kan inte heller kommentera om det finns ett kontrakt eller ej. Den unga kvinnan förklarar att hon har bytt bransch helt och helst vill glömma tiden på lyxkrogen. Sedan avslutar hon snabbt samtalet.

– Efter den händelsen var det kallt i köket. Stefano Catenacci skärpte till sig ett tag. Han visste att alla vi visste, säger Fredrik.

Trappar upp och ökar trycket

Samtidigt: När en ny ung tjej börjar praktisera kort efter den här incidenten, och blir presenterad för Stefano Catenacci, undviker han att skaka hand och drar ett skämt om att ”man inte får röra någon nu för tiden”. Personalen skrattar.

– Det hände ofta att han tryckte sig mot min rumpa så jag kände hans penis. Det hände tre, fyra gånger i veckan. Och jag fick flera sms där han frågade om vi skulle ha sex, rakt på sak. Han är inte den blyga direkt, han säger och frågar vad han vill. Så skickade han en kukbild. Allt det här kändes jobbigt att ta upp med en chef, så jag sa inget. Jag bara svarade inte på hans sms, minns Astrid, som jobbade i köket på Operakällaren efter episoden med den uppsagda servitrisen i september 2017.

Ebba berättar hur det var att börja på Operakällaren som 18-åring:

– Det har varit hela vägen, från det jag började som praktikant i trean på gymnasiet och sedan fortsatte som anställd. Mycket sexistiska kommentarer, mycket sexskämt om att man ska gå in och ha sex i en kyl eller på kontoret. Stefano Catenacci säger många sådana saker till alla tjejerna. Plus att han trycker skrevet mot ens rumpa så fort han går förbi, säger Ebba.

De många offren som Dagens ETC pratat med beskriver hur den hyllade kungakocken testar vattnet, trappar upp närmandena och ökar trycket under en längre period. Först peppande kommentarer om att en kvinna är väldigt bra på sitt jobb, sedan oskyldiga komplimanger om att hon också är rätt så tjusig, därefter sexskämt, allt grövre och grövre, efter det tafsandet, så sex-sms, dick pics, och slutligen sex med de anställda som går med på det.

– Tänk dig en tjej på 18 år på första jobbet. Han är en känd person och utnyttjar det. Det vanligaste är ett drinkbord efter jobbet. Och sedan blir det lite mer än den tjejen tänkt sig, och han får med sig henne hem. Det är den vanliga gubbgrejen, berättar Lucas.

”Vill inte behöva säga ifrån”

Vera vittnar om hur hon både sett och själv upplevt hur Stefano Catenacci trycker sitt skrev mot de kvinnliga anställdas stjärtar så fort han ska passera dem.

– Och jag vet att han sms:ar bilder på sitt kön till sina anställda. Jag fick aldrig någon men en kollega ringde mig och var väldigt upprörd över det. En annan kollega knäppte han upp bh-bandet på när han gick förbi. Vi tjejer är mer lojala mot varandra och berättar för varandra om vad som händer. Stefano Catenacci sätter en dålig sexistisk standard på Operakällaren.

Olivia berättar hur hon klarade sig genom att redan vid den första sexuella inviten på arbetstid ryta ifrån rejält. Efter det höll han professionellt avstånd – men Olivia fick sedan höra att hon är sur och tråkig.

De offer som valt att tala med Dagens ETC – flera stycken har avböjt eller backat ur, då minnena från tiden på Operakällaren river upp gamla sår – pratar om att de känner skuld, oavsett om de ”bara” råkat ut för en hand på könet eller om de manipulerats till sex för karriärens skull. De känner sig skyldiga för att de inte sa ifrån. Aldrig drog en hård gräns. Att de lät sig utnyttjas och sextrakasseras i tystnad.

– Det är så sjukt långt från allt jag står för. Jag är feminist, engagerad i kvinnofrågor, bryr mig om utsatta människor, och sedan kan jag inte ens själv stå upp … mot en jävla gubbe, säger Ella, som var runt 20 år när hon jobbade i Matsalen på Operakällaren.

Hon börjar gråta när Dagens ETC intervjuar henne ansikte mot ansikte. Ella fortsätter att berätta om sin tid på den extravaganta restaurangen:

– Att ta någon på rumpan eller brösten eller dra sexistiska skämt tyckte ingen var konstigt, inte värsta grejen. Alla skrattade. Men det var skitkonstigt för mig. Bland annat tog Stefano Catenacci mig på stjärten, helt öppet där alla ser. En annan kollega såg det och sa att jag måste säga ifrån mycket skarpare. Men jag jobbar ju? Jag vill inte behöva bry mig om att behöva säga ifrån. Jag vill inte att det ska hända alls.

Ella beskriver att det hon utsattes för inte var unikt: ”Stefano Catenacci är så mot alla tjejer, han är väldigt närgången, kramas, tar på en fysiskt.”

– Det är alltid helt utan anledning, när man håller på med något arbete. Det blev otroligt onaturligt eftersom han är ägare och chef och jag är anställd och mycket yngre. Jag visste inte alls hur jag skulle bete mig.

”Du ska vara jävligt glad”

De vittnen som valt att öppna sig för Dagens ETC lämnar oberoende av varandra liknande historier om hur det är att jobba under Stefano Catenacci och ständigt utsättas för verbala och kroppsliga kränkningar av sexuell natur. Alla lämnar också ungefär samma förklaringar om varför de inte sagt ifrån, protesterat än hårdare hos cheferna, eller gått till facket eller polisen.

En kvinna säger att hon var för feg, en annan att hon var naiv, en tredje att hon var grön och bara tänkte att det är så här restaurangbranschen ska vara, att chefen ska kladda på sina anställda.

Helena:

– Jag har aldrig haft en chef eller kollega som tagit på mig så mycket som Stefano Catenacci. När jag bytte jobb kände jag att jag blev respekterad av min överordnad. Jag behövde inte låtsas vara flörtig och intresserad av chefen sexuellt, utan kunde bara jobba.

– Jag var ung på mitt första restaurangjobb och trodde att det skulle vara så. Men ju mer jag reflekterar över hur jag hade det där, nu när jag haft fler jobb, så är det värsta stället. Stefano Catenacci var jättejobbig när jag började för att han skulle alltid pussas, kramas, lukta mig i nacken och berätta hur mycket han tyckte om mig. Det är inte okej, säger Alice idag, efter några års perspektiv.

Samtidigt uttrycker Linda, Helena, Anna, Alice, Ebba, Astrid, Olivia, Ella och de andra kvinnorna som valt att prata med Dagens ETC en ilska över att ingen sa något. Att sexuella trakasserier i både ord och handling pågår för öppen ridå, fortfarande, år efter år, inför chefer. Och de som väl tar mod till sig och lyfter frågan, sopas under mattan med bortförklaringar och axelryckningar.

En bidragande orsak till att trakasserierna får fortgå är hur pass känd Stefano Catenacci är. Operakällaren är ett toppjobb och de anställda, främst de oftast manliga kockarna, ser upp till honom och vågar inte protestera.

En källa på insidan, som under lång tid jobbat i Operakällaren-huset med Stefano Catenacci, förklarar:

– Det är det klassiska. Så är verkligheten vi lever i, tyvärr. Om någon säger till blir de inte kvar. För vem väljer man, stjärnan eller den unga tjejen längst ner på stegen? Ledningen på Operakällaren är sådan. Du ska alltid vara jävligt glad över att du får jobba där.

Operakällaren: Dementerar

Dagens ETC har sökt Stefano Catenacci, Operakällarens vd Abbe Ibrahim och flera andra personer som har chefsbefattningar. Stefano Catenacci har gjort sig oanträffbar. Det är till sist vd Abbe Ibrahim som väljer att bemöta uppgifterna. Han gör det per mejl.

”Operakällaren dementerar flera de av uppgifter era journalister kontaktat Operakällarens personal med. Vi vill understryka att det inte gjorts någon polisanmälan. Vd har ej fått information om dessa oegentligheter ni påstår har inträffat. Vi tillbakavisar samtliga anklagelser om brottsanklagelser som sexuella trakasserier, maktmissbruk med mera."

Abbe Ibrahim vill inte kommentera det avtal mot tystnadsplikt som ska ha undertecknats hösten 2017 med motivering att sekretess gäller.

Han skriver, efter att ha tagit del av de frågor som Dagens ETC vill ha svar på:

”Det har funnits en ömsesidig relation med en anställd, detta kan styrkas i flertalet sms.”

Han hotar även att anmäla Dagens ETC för denna publicering:
"Vi kommer inte att dra oss för att vidta alla de åtgärder som står till förfogande för en person som är utsatt för förtal."

Vet du mer?

Tipsa oss på tel: 0708485716

Mejl:christoffer.rostlund@etc.se

Läs också: Därför väljer vi att publicera namnet

Läs vidare på nästa sida: SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

FAKTA: Nobis lyximperium

Operakällaren är kronjuvelen i familjen Catenaccis imperium av lyxiga restauranger, hotell, nattklubbar och konferensanläggningar. Nobis-koncernen grundades 1987 av Alessandro Catenacci, bror till Stefano Catenacci, och driver idag 14 restauranger, sju hotell och fyra nattklubbar. Främst i Stockholm, men också med filialer i Köpenhamn och Rom. I koncernen arbetar 388 anställda och den totala omsättningen är 794 miljoner kronor (2019). Operakällaren är den största och mest anrika verksamheten med 82 anställda och en årlig omsättning på 156 miljoner kronor.

Restauranger: Operakällaren, Operabaren, Operakällaren bakfickan, NOI Stockholm, NOI Copenhagen, Bino, Långa Raden Restaurant, Miss Clara Restaurant, Giro Pizzeria, Stallmästaregården Restaurant, Restaurant J, Giretto Pizzeria, Boketto Restaurant, ARC Restaurant.

Hotell: Nobis Hotel Stockholm, Nobis Hotel Copenhagen, Hotel Skeppsholmen, Miss Clara Hotel, Stallmästaregården, Hotel J, Blique by Nobis.

Nattklubbar: The Gold Bar, Miss Clara Cocktail Bar, Café Opera, End

Vet du mer?

Tipsa oss på tel: 0708485716

Mejl:christoffer.rostlund@etc.se