Inrikes.

2017-01-10 13:00
Antalet sjukskrivningar för stress ökar, men skillnaderna mellan landets kommuner är stora. Bild: Janerik Henriksson/TT
Antalet sjukskrivningar för stress ökar, men skillnaderna mellan landets kommuner är stora.

Stressjukskrivning beror på var man bor

Fler och fler sjukskrivs på grund av stress. Men hur stort problemet är varierar betydligt mellan landets kommuner. I Sorsele och Kungälv har över 18 av 1 000 invånare sjukskrivits under 2015 – mer än sex gånger så hög andel som i Ödeshög.

Att bli sjukskriven på grund av en psykiatrisk diagnos har blivit allt vanligare. Ofta är sjukskrivningen kopplad till stress. Men skillnaderna i andel stressrelaterade sjukskrivningar är stora mellan landets olika kommuner. I exempelvis Sorsele, Kungälv, Oskarshamn och Alingsås har nästan två procent av befolkningen sjukskrivits i mer än 14 dagar för anpassningsstörningar/reaktioner på svår stress – den diagnosgrupp som stress faller under, skriver Dagens Nyheter. Den som sjukskrivs för till exempel utmattningssyndrom tillhör också diagnosgruppen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I kommuner som Ödeshög, Haparanda, Boxholm och Valdermasvik är det däremot betydligt färre som sjukskrivs på grund av stressrelaterade sjukdomar. Här handlar det om mellan 0,3 och 0,6 procent av befolkningen. 

Olika tillgång till vård

Gunnar Sundqvist, utredare på SKL, Sveriges kommuner och landsting, menar att skillnaderna inte innebär att invånarna i kommuner med höga sjukskrivningstal är så mycket sjukare som siffrorna visat. Istället kan de stora skillnaderna mellan kommunerna delvis bero på läkarna. 

– Det borde inte variera så här mycket. En orsak kan vara att läkarna skriver olika diagnoser för symptom som ibland kan vara ganska likartade, de har ju inte så lång tid när de träffar patienten och ska ställa frågor och ställa diagnos, säger han till DN. 

Enligt Försäkringskassan är en förklaring till de stora skillnaderna också att tillgången till sjukvård varierar mellan olika kommuner. Även demografin spelar roll – om befolkningen är yngre eller äldre, tror Försäkringskassans analytiker Christina Olsson-Bohlin.

Stora regionala skillnader

Kommuner med flest sjukfall med anpassningsstörningar/reaktion på svår stress per 1 000 invånare 2015:

Sorsele, 18,9

Kungälv, 18,4

Oskarshamn, 17,8

Alingsås, 17,3

Lerum, 17,2

Kommuner med lägst antal: 

Ödeshög, 3,4

Haparanda, 4,6

Boxholm, 5,6

Valdemarsvik, 5,6

Örkelljunga, 6,0