Inrikes.

2018-05-15 11:59
”I maj förra året drabbades Stina von Hellens av TBE efter ett fästingbett. ”Det gick några veckor och sedan fick jag feber i ett par dagar, som gick över. Sedan kom huvudvärken, jag fick jättemycket huvudvärk.” Bild: Peter Hagström
”I maj förra året drabbades Stina von Hellens av TBE efter ett fästingbett. ”Det gick några veckor och sedan fick jag feber i ett par dagar, som gick över. Sedan kom huvudvärken, jag fick jättemycket huvudvärk.”

Stina blev hjärnskadad – efter ett enda fästingbett

Stina von Hellens drabbades av TBE efter ett fästingbett och blev inlagd på sjukhus. Fortfarande kan hon inte arbeta heltid och måste sova på dagarna.

”Jag har inte lyckats vara den mamma jag var innan. Det har varit jättejobbigt för mig.”

Det var när Stina von Hellens, 32, i maj förra året var i sommarstugan på Åland som hon i vanlig ordning fick fästingar som hon tog bort. Efter några veckor kom symtomen.

– Det gick några veckor och sedan fick jag feber i ett par dagar som sedan gick över. Efter det kom huvudvärken, jag fick jättemycket huvudvärk. Det höll i sig ett par dagar och sedan kom febern tillbaka. Och då blev jag riktigt dålig och min man skjutsade mig till sjukhuset.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fick en hjärnskada

Väl på sjukhuset fick Stina von Hellens först antibiotika mot borrelia, men hon blev bara sämre och hamnade på akuten där det konstaterades att hon hade TBE. Efter ett par dagar var hon stabil och fick komma hem.

– Då var jag helt sängliggande och sov i en vecka. Jag hade småbarn samtidigt, men det gick inte alls. Deras farmor fick vara hemma hos oss och ta hand om barnen. Jag fick sluta amma och allt.

Hela sommaren sov Stina von Hellens ett par timmar på dagarna, och när hon på hösten gick tillbaka till jobbet som träslöjdslärare, de 20 procent som var planerat, blev hon genast sjukskriven av läkare.

– De förklarade för mig att jag har en hjärnskada och att jag måste ta det lugnt. Och det var nog först då som jag började inse att jag hade fått en hjärnskada. Det visste jag ju egentligen, men jag kände att det är bara att köra på.

Hjärnskadan yttrar sig dels i tröttheten, men även i att hon tappar ord, glömmer saker, är förvirrad. Efter ett år är Stina von Hellens fortfarande dålig, hon arbetar 35 procent och är sjukskriven 50 procent. Och eftersom hon har svårt med överblicken och är ljuskänslig arbetar hon idag som lärare i engelska.

– Nu börjar det bli mycket bättre, men i höstas var jag och handlade och hade barnen med mig, och allt bara rasade. Jag fick betala och gå hem och lägga mig.

– Jag har inte lyckats vara den mamma jag var innan. Det har varit jättejobbigt för mig. Min man har fått vara hemma mycket och ta hand om barnen.

– Men jag har klarat mig lindrigt undan, att jag kan jobba över huvud taget.

Att hon inte vaccinerat sig mot TBE är något hon ångrar idag.

– Jag borde ha vaccinerat mig, men jag tänkte att det händer inte mig. Nu är alla i familjen vaccinerade, min man och båda barnen.

– Jag tycker att alla barn, i alla fall de som bor i riskområden, borde bli vaccinerade mot TBE via BVC. Och att det borde vara avgiftsfritt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter