Den statliga biståndsorganisationen Sida ger varje år riksdagspartierna pengar för att ge som demokratibistånd till systerpartier runt om i världen. Totalt handlar det om 80 miljoner kronor och efter en mandatperiod i riksdagen får Sverigedemokraterna nu för första gången vara med och fördela pengarna, skriver Sidas tidning Omvärlden.
Pengarna fördelas proportionellt efter hur många riskdagsmandat partierna har och med sina nära 13 procent i riksdagsvalet har Sverigedemokraterna rätt till omkring 10 miljoner kronor.
70 procent av pengarna får gå till systerpartier i andra länder och 30 procent till andra demokratiprojekt. Varje parti skickar in en ansökan där projekten beskrivs.
– Man måste presentera en budget och vilka målsättningar man har. Det är inte så att det är pengar in blanco. Man måste presentera vad man avser att göra med dem. Sedan granskas ansökan av Sida. I all korthet kan man säga att syftet med biståndet ska vara att stärka demokratin och verka för marginaliserade grupper och mot diskriminering, säger Johan Norqvist, handläggare på Sida.
Bistånd till rasistiska partier
Trots det uttalade kravet att verka för demokrati och mot diskriminering fruktar Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, att SD:s pott kommer att skänkas till främlingsfientliga krafter.
– Det är självklart så att de kommer att samarbeta med andra främlingsfientliga och rasistiska partier. Jag har svårt att se något annat. De kommer att samarbeta med sina likasinnade. Det känns väldigt olustigt och obehagligt att skattemedel skulle kunna gå till att stärka SD:s systerpartier i syd, säger Hans Linde.
Vill hjälpa förföljda kristna
Johan Norqvist på Sida svarar så här på frågan om bistånden kan komma att gå till främlingsfientliga partier:
– Om ansökningarna ska ha fokus på antidiskriminering så känns det för mig svårt att få den ekvationen att gå ihop. Men det är svårt att föregripa innan man sett den konkreta ansökan och ser vad tankegodset är, säger han.
Enligt reglerna ska biståndspengarna gå via en oberoende part. Partiet får alltså inte på egen hand dela ut pengarna. I dag fördelas Socialdemokraternas bistånd exempelvis ut via Palmecentret och Moderaternas via Jarl Hjalmarson-stiftelsen.
Vilken mellanhand SD väljer är inte klart. Men nyligen startades biståndsorganisationen Right hand aid. Ordförande är Hans Erling Jensen, SD-politiker från Sjöbo. Organisationen beskriver sig på sin hemsida som en alternativ hjälporganisation som vill hjälpa på plats ”i stället för att öka eller bibehålla den okontrollerade massinvandringen”. I dag ger man pengar till gatubarn i Nepal och en organisation som stöder kristna som ”förföljs av den muslimska världen”. Man har också skänkt pengar till en kommande rapport om situationen för vita i Sydafrika, som enligt RHA ”förföljs, torteras och mördas”.
”Frågan har inte diskuterats”
Dagens ETC har utan resultat sökt Julia Kronlid, Sverigedemokraternas biståndspolitiska talesperson för en kommentar om hur partiet vill använda de tio Sida-miljonerna. Till Omvärlden säger hon dock att man inte har bestämt hur pengarna ska fördelas, men hon tror på att stödja förföljda kristna och hjälpa flyktingar i konflikternas närområden.
Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att man inte tagit ställning i frågan ännu.
– Det är inte en fråga som har diskuterats på någon högre nivå i partiet, säger han.
Kommer biståndet att gå via Right hand aid?
– Det har jag ingen vetskap om.