SAC, Sveriges arbetares centralorganisation, eller SAC Syndikalisterna som de också kallas, är ett av Sveriges minsta fackförbund, och med en helt annan organisation är de stora förbunden. Att förhandla med försäkringsbolag för att därmed kunna erbjuda medlemmarna bra försäkringar är inte deras viktigaste uppgift, menar Liv Marend, generalsekreterare på SAC.
– Vi fokuserar på facklig kamp snarare än försäkringar. Sedan kan det hända att någon av våra lokala samorganisationer haft olika erbjudanden, som till exempel medlemslån. Men generellt tycker vi inte att vår viktigaste uppgift är att förhandla om försäkringar, säger Liv Marend.
Verktyg att förändra
Hon menar att det också handlar om vad som är fackets idé – kärnan i fackföreningsrörelsen.
– Finns det inte ett starkt kollektiv är du ändå rökt. Din ställning på arbetsmarknaden försvagas eftersom man allt för mycket fokuserar på individen. Idén med till exempel en inkomstförsäkring är att du som individ ska klara dig om du blir arbetslös, när vi istället tycker att man borde fokusera på orsaken, arbetslösheten, säger Liv Marend.
Är medlemmarna medvetna om att det inte ingår någon försäkring?
– Ja, det tror jag. Folk söker sig till oss eftersom vi är en kämpande fackförening som ger medlemmarna verktyg att förändra saker till det bättre på jobbet. Folk väljer oss för att de traditionella fackförbunden har kommit lite för långt bort från ursprungsidén att förändra ett orättvist system i grunden.
SAC lyckas göra det trots att de är ett litet förbund, menar Liv Marend. Bland annat genom att relativt ofta ta till konfliktåtgärder.
– Vi använder oss av metoder som gör att vi får genomslag.