Inrikes.

2020-09-14 10:50
  • Från början ville bostadsbolaget Balder totalrenovera 600 lägenheter på Långströmsgatan     i Göteborg och höja hyrorna med 70 procent. Men till slut  blev lösningen istället att erbjuda tre olika alternativ. Bild: Karin Annebäck
    Från början ville bostadsbolaget Balder totalrenovera 600 lägenheter på Långströmsgatan i Göteborg och höja hyrorna med 70 procent. Men till slut blev lösningen istället att erbjuda tre olika alternativ.
  • ”Jag ville inte ha någon renovering. Eller, det som måste göras, som att renovera badrummet, skulle ha gjorts för längesedan”, säger Karin Boklund som efter renoveringen kommer få en hyreshöjning på 1500 kronor.  Bild: Karin Annebäck
    ”Jag ville inte ha någon renovering. Eller, det som måste göras, som att renovera badrummet, skulle ha gjorts för längesedan”, säger Karin Boklund som efter renoveringen kommer få en hyreshöjning på 1500 kronor. 
Puffetikett
Dagens ETC

Så kan forskningsprojektet sätta stopp för renovräkningar

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hennes grannar tvingas flytta efter lyxrenovering

Brunbeiga betongklossar bredvid vitblanka huskroppar. Renoveringen av miljonprogramshusen på Långströms­gatan i Göteborg har pågått i några år, men bara kommit halvvägs. Karin Boklund är en av dem som fortfarande bor i det brunbeiga där färgen flagnar från balkongerna. Hon är glad att hon gör det.

– Jag ville inte ha någon renovering. Eller, det som måste göras, som att renovera badrummet, skulle ha gjorts för längesedan. Jag blev lovad det redan när jag flyttade in för över 20 år sedan. Att vi hyresgäster ska behöva betala för det nu tycker jag är orimligt, säger hon.

Karin Boklund är en av de hyresgäster som inte godkände fastighetsägaren Balders renoveringsplaner. Men efter att ärendet hamnat hos hyresnämnden är det nu klart att även hennes lägenhet kommer renoveras.

– Vi visste att det skulle bli så, men jag kände ändå att det var viktigt att visa att jag inte är med på det. Vi har årliga hyreshöjningar, det borde räcka för att underhålla huset, säger hon.

Ville totalrenovera

Balders plan var från början ett totalrenovera alla de nästan 600 lägenheterna. Förutom stambyte skulle badrum och kök göras om och fasaderna renoveras. Hyreshöjningarna på runt 70 procent väntade. Men efter långa förhandlingar med hyresgästföreningen och högljudda protester från de boenden, blev lösningen istället att erbjuda tre olika alternativ. För Karin Boklund är det självklart att ta den lägsta nivån.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag har sagt ja till badrumsrenovering. Det kommer bli helkaklat, golvvärme och handdukstork. En standard som inte alls hade behövts. Men Balders mål är att kunna höja hyrorna så mycket som möjligt, att det hade kunnat göras billigare är inte intressant för dom, säger hon.

”Många skäms”

Karin Boklunds hyra kommer att öka med 1 500 kronor – från 7 700 till ungefär 9 200. Hade hon kunnat skulle hon gärna flyttat till en mindre och billigare lägenhet, men ett sådant alternativ finns inte längre.

– Eftersom de totalrenoverar alla lägenheter som blir tomma skulle jag knappt tjäna något på att byta. En granne byter till en tvåa, men får bara en hyra som är 500 kronor lägre än den jag kommer få. Så då bor jag hellre kvar så länge jag har möjlighet, säger hon.

Många av grannarna har dock redan flyttat. Enligt Karin Bolund för att de inte har råd att bo kvar.

– Men många skäms lite, man vill inte gärna prata om hur kärvt man har det.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Balder utan att få svar

Var tredje kan tvingas flytta

Var tredje hyresgäst kan tvingas flytta om hyran höjs med 50 procent eller mer efter ombyggnation, enligt en rapport från Hyresgästföreningen från 2017.

Vid en höjning på 25 procent är mer än var femte hushåll i riskzonen för att behöva flytta.

Boverket uppskattar att den totala kostnaden för att renovera miljonprogramshusen är uppemot 500 miljarder kronor.