Arbetslöshet 112 000 unga svenskar varken pluggar eller jobbar. Det handlar om nio procent av alla ungdomar och samhället saknar kunskap om vad många av dessa gör eller hur de försörjer sig. Många riskerar att fastna i arbetslöshet under långa perioder.
Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som tar fram siffror över hur många unga som varken pluggar eller jobbar. Deras metod är snävare än den ordinarie arbetsmarknadsstatistiken och bara de unga som under ett helt kalenderår saknat inkomst i form av lön eller studiebidrag finns med.
– Ungdomar med låg utbildning, från familjer med låg utbildningsnivå och i socialt utsatta områden är överrepresenterade, säger Oscar Svensson som är utredare på myndighetens temagrupp för unga i arbetslivet.
Vill se palett av möjligheter
Ungdomar som gått ut skolan utan fullständiga betyg löper större risker att hamna i arbetslöshet och Oscar Svensson påpekar att ungdomsarbetslösheten skulle kunna förebyggas genom färre avhopp från skolan.
– Många projekt är fokuserade på de unga som redan är arbetslösa och det är så klart bra, men fokus måste också läggas på att minska avhoppen annars fylls ju den här gruppen på hela tiden, säger han.
Studier visar att mobbing och dåligt pedagogiskt stöd ligger bakom att många unga lämnar skolan.
– Samhället måste kunna erbjuda de här ungdomarna en palett av möjligheter och inte bara hänvisa tillbaka till den skola de redan lämnat, säger han.
Inte jobbat på tio år
Unga utan sysselsättning riskerar att fasta i arbetslöshet. En studie gjord på uppdrag av Temagruppen för unga i arbetsluvet som följt unga arbetslösa mellan åren 2000 och 2010 visar att 13 procent varken hade arbetat eller pluggat under något av de sammanlagt tio åren. Det handlar om hela 10 000 -individer och unga med funktionsnedsättningar är extra utsatta.
– Båda offentliga och privata arbetsgivare skulle kunna ta ett större ansvar att anställa unga med funktionsnedsättningar, säger Oscar Svensson.
Läs alla artiklarna:
Del 1: Tusentals unga utan sysselsättning
Del 2: Risken stor att fastna i arbetslöshet under lång tid
Del 3: En skamfläck för Sverige