Efter att 11 av Moderaternas länsförbund meddelat att de vill byta partiledare meddelade Anna Kinberg Batra på fredagens presskonferens att hon avgår.
För Håkan Juholt, som själv har erfarenhet av att tvingas lämna partiledarposten efter massiv internt och externt tryck är det solklart: mediernas dramaturgi har kommit att styra politiken alltmer.
– Tidigare prövades partier och partiledare i samband med allmänna val. Dagens mediedramaturgi har ändrat på detta. I dag ligger den exekutiva makten i händerna på en handfull inflytelserika mediemänniskor, säger Håkan Juholt till Dagens ETC.
Mycket av kritiken har handlat om Anna Kinberg Batra som person. Hon har beskrivits som stel och opersonlig – egenskaper som hos män annars brukar benämnas i positiva ordalag, menar Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ.
– Fredrik Reinfeldt var ju inte direkt heller de stora gesternas man. Men hans tillknäppta stil uppfattades som ansvarsfull och nästan landsfaderlig, säger Gudrun Schyman.
– Genuskontraktet gör att vi tolkar kvinnor och män annorlunda. Det är en grundplatta som naturligtvis också finns i politiken och inom partierna, säger hon.
Liknande situation inom L
Inom Liberalerna pågår en liknande partiledarstrid, där nuvarande partiledare Jan Björklund utmanas av Birgitta Ohlsson. Men där har diskussionen tagit en helt annan riktning.
– Jag har inte hört att man diskuterat Björklunds sätt att agera, hans röstläge eller hur han uppfattas som person. Man privatiserar inte frågan på det sätt som man gör med kvinnor, säger Gudrun Schyman.
Hon har själv varit hårt ansatt som toppolitiker. Efter tio år på posten som partiledare för Vänsterpartiet kom det i januari 2003 fram att hon i sin självdeklaration yrkat avdrag på kostnader som hon själv inte betalat. En nyhet som bidrog till ett drev som alltmer kom att handla om Gudrun Schyman som person och hennes tidigare kända alkoholism.
Situationen blev snabbt ohållbar.
– När det blir sådana här drev är det svårt att värja sig. Som person är det oerhört plågsamt, även om det kanske inte är journalisternas mening. Jag tror att det är viktigt att fatta ett snabbt beslut och känna att det är ens eget, det var så jag gjorde, säger Gudrun Schyman.
Ett hastigt beslut
Även Anna Kinberg Batra tog ett snabbt beslut. Nu måste Moderaterna leda efter en ny ledare. Gudrun Schyman beklagar partiledningens tystnad.
– Det är oerhört märkligt att de inte trätt fram, utan också förfallit i den här bedömningen om henne som person, när det i själva verket handlar om politiken, säger Gudrun Schyman.
Flera röster inom Moderaterna anser nämligen att det Anna Kinberg Batra fått utstå måste ha en orsak bortom de eventuella, taktiska snedsteg hon tagit som moderatledare.
En av dem är Martin Tunström, politisk chefredaktör för på moderata Barometern, som enligt egen utsago i vanliga fall är den siste att komma med genuskritik.
– Det har varit många förminskande kommentarer om henne som jag inte hört i andra sammanhang. Hon har helt enkelt bedömts hårdare än andra i offentligheten. Det har handlat om både hennes sätt att vara och hennes sätt att framträda, säger han.
Står mellan två personer
När det gäller efterträdare tror Martin Tunström precis som de flesta att det i första hand kommer att stå mellan Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Däremot tror han inte att Anna Kinbergs Batras öde och vad hennes kön spelat för roll i avgången kommer ligga Elisabeth Svantesson i fatet.
– Nej, det behöver inte alls dröja innan det blir en kvinna som partiledare igen. Jag tror inte det finns någon sådan hållning i partiet inför valet, säger han.