Inrikes.

2018-09-13 13:15
Bild: Tiden
Puffetikett
Dagens ETC

Profiler inom S: Gräsrötterna räddade partiet

Efter ett valresultat som blev högre än de lågt ställda förväntningarna får S strategi i valrörelsen hård kritik.

”Gör aldrig om det”, sa Daniel Suhonen under ett eftervalsseminarium på ABF-huset.

”Lättad – men inte nöjd.” Det var den samlade känslan i rummet när arbetarrörelsens tankesmedjor och tyckarelit höll eftervalsseminarirum på ABF-huset i veckan. Det totala fiaskot för S uteblev ju på valnatten men siffrorna blev ändå historiskt låga.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


LO räddade S

Att LO:s satsning på hundratusentals samtal med sina medlemmar räddade S valrörelse var de flesta överens om. Från vänsterfalangen inom S-tyckarna, här främst representerad av Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys och Göran Greider, var kritiken riktad mot partiets ekonomiska politik.

– Överskottsmålen är djävulen, sa Greider.

Han strök – som flera andra – under att faran är långt ifrån över för Socialdemokraterna.

– Nu måste vi hålla krismedvetandet vid liv, sa han och efterlyste ett samtal där retoriken också kan flytta politiken åt vänster.

– Att uttala orden ”demokratisk socialist” skulle höja självkänslan, fortsatte han.

Daniel Suhonen efterlyste ett parti som kan gå till val på de jämlikhets- och välfärdsreformer som man redan genomfört, inte ett som måste lova nya. Han kritiserade den så kallade Zanchi-planen, att först fokusera valrörelsen på hårda frågor och först senare fördelningspolitik.

– Gör aldrig om det, sa Suhonen.

Att prata mer klass och kräva mandat för tydligare välfärdspolitik var inte oväntat hans recept.

Lisa Pelling från Arena idé menade att det var finansminister Magdalena Andersson som var valets stora förlorare.

– Hon ställde upp i en tävling som pågick på 1990-talet, sa hon, och syftade på det fokus på ordning och reda i ekonomin och stora budgetöverskott som Andersson hållit hårt på.

Flera av debattörerna kritiserade Socialdemokraternas utspel om hårdare tag och strikta migrationspolitik med en begränsning av familjeåterföreningen och även ministrarnas retorik kring frågorna.

– Det var helt fel, sa Helle Klein från Dagens Arbete.

– Den retoriken riskerar att demobilisera valarbetarna, sa Carl Melin från TCO:s tankesmedja Futurion.

”Släpp statsministerposten”

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin såg en intressant utveckling i förbundets valarbete, antalet medlemmar som röstade på S var fler nu när de tydligare tog ställning för partiet istället för att prata om luddiga åsikter och värderingar. Han menade också att Kommunals valrörelse pågår i fyra år.

– Vi pratar om samma frågor i valrörelsen som alla andra dagar under året, sa Baudin.

Samtalets mest kontroversiella åsikt framfördes av Carl Melin som menade att S borde vara villiga att gå längre för att inte ge inflytande till SD.

– Socialdemokraterna borde överväga att släppa statsministerposten, sa han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Valresultat för S

2010: 30,6

2014: 31,0

2018: 28,4

Fotnot: Preliminärt resultat för 2018.