Andersson: Ser ingen poäng i att förhala processen
Bild: Anders Wiklund/TT, Roni Rekomaa/TT
Dagens ETC.
I Finland presenteras under dagen den säkerhetspolitiska rapport som kommer ligga till grund för en eventuell finländsk ansökan till alliansen. Under dagen besöker även Finlands statsminister Sanna Marin Sverige och statsminister Magdalena Andersson.
Enligt Svenska Dagbladet uppger källor till tidningen att Magdalena Andersson vill att Sverige ansöker om medlemskap i Nato i juni i år.
– Vi måste analysera situationen och undersöka vad som är bäst för Sverige och svenska folket. Vi kommer ta den här allvarliga situationen väldigt seriöst, säger Magdalena Andersson.
Den finländska rapporten presenteras vid 14-tiden, svensk tid.
– Vi förväntar oss en snabb hantering av rapporten efter påskledigheten, säger Sanna Marin.
Enligt Marin väntas besked om finländskt Nato-medlemskap inom veckor.
– Det är skillnad på att vara partner och medlem i Nato och kommer att förbli så. Det finns inget annat sätt att åtnjuta säkerhetsgarantier än under Natos avskräckning och gemensamma försvar som garanteras genom artikel fem, säger Sanna Marin.
Även Magdalena Andersson får frågor under pressträffen om en svensk tidsplan, och om Sverige och Finland vill ansöka vid Natos möte i slutet av juni i år.
– Jag ser ingen poäng i att förhala processen och analysen kring Nato. Vi har val i september och vill kunna fokusera på det, med det sagt ska vi såklart väga fördelar och nackdelar mot varandra och fatta beslut utifrån det, för vad som är bäst för Sverige, säger Magdalena Andersson.
– Vi kommer ha en öppen och rak diskussion om vägen framåt idag, men vi beslutar individuellt, som enskilda nationer. Men båda länderna förstår hur besluten påverkar andra länder och regionen som helhet, säger Finlands statsminister Sanna Marin.
– Ryssland är vår granne och vi har en lång gräns mot landet. Vi ser hur de agerar där och vi har ett krig vi önskar aldrig hade inträffat. Vi måste fundera över hur vi försökrar oss om att något sådant aldrig händer i Finland. Artikel fem försäkrar att andra länder försvarar en annan medlem vid ett angrepp, Natos kärnvapenparaply garanterar också säkerhet. Men det finns olika aspekter här att analysera, säger Marin.