Inrikes.

2014-05-12 19:24
Kärrtorp 15 december 2013. Endast sex poliser var på plats när ett 50-tal nazister attackerade en antirasistisk demonstration. Nya uppgifter visar att polisen kände till den planerade attacken två dagar innan händelsen. Bild: Hampus Andersson /TT
Kärrtorp 15 december 2013. Endast sex poliser var på plats när ett 50-tal nazister attackerade en antirasistisk demonstration. Nya uppgifter visar att polisen kände till den planerade attacken två dagar innan händelsen.

Polisen kände till nazistattacken

Attacken i Kärrtorp hade kunnat stoppas. Redan två dagar i förväg fick polisen information om att ett 30-tal beväpnade nazister planerade ett anfall mot demonstrationen. Men uppgifterna slarvades bort. Dagens ETC har tagit del av dokument som avslöjar nya detaljer i polisens misslyckande.

Fredagen den 13 december 17.48 inkom information till polisens länskommunikationscentral från underrättelseavdelningen, som hade kontaktats av Säpo. Enligt ”trovärdiga” uppgifter var en våldsam attack planerad mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp två dagar senare. I dokumentet står det att ”[…] SMR [Svenska motståndsrörelsen] vid tillfället ska beväpna sig med ’gatustridsvapen’ och pyrotekniska varor” och att de bedömdes kunna samla ”ca 30-40 deltagare”. Uppgifterna togs emot av vakthavande befäl. Men han kontaktade inte den så kallade myndighetsberedskapen, som beslutar om storleken på polisinsatsen. Istället hamnade informationen till slut hos befälet som hade morgonskiftet på lördagen, dagen före demonstrationen. Men under morgonmötet med myndighetsberedskapen nämnde aldrig befälet den planerade nazistattacken. Han trodde att det redan var känt. Missen resulterade i att endast sex poliser var på plats då nazisterna attackerade.

”Bristande polisinsats”

Polisen fick sedan skarp kritik för sin bristande insats i Kärrtorp. Det vakthavande befälet som skulle tagit upp informationen vid morgonmötet var tidigare misstänkt för tjänstefel. Men utredningen är nu nedlagd.

– Det är inte okej någonstans. De har misslyckats både i sin kommunikation och hur de agerat på plats. Min tillit för polisen brister fullständigt, säger Therese, som närvarande i Kärrtorp och är aktiv i nätverket Linje 17 mot rasism.

”Mänskliga faktorn”

Polisen menar att det hela handlar om den ”mänskliga faktorn”, och att man nu förtydligat rutinerna för informationsflödet.
– Vi hanterar en mängd uppgifter varje dygn, och ibland blir det fel. Det är naturligtvis beklagligt och vi ska göra allt för att det inte ska upprepas, säger Kjell Lindgren, inspektör på Polisens operativa avdelning.
Therese från Linje 17 mot rasism är starkt kritisk mot hanteringen av ärendet. Hon menar att attacken kunde ha stoppats om saken skötts bättre.
– Istället fick demonstranterna göra polisens jobb, och nu åtalas de för våldsamt upplopp. Det är rena turen att ingen dog vid attacken, säger hon.

Sam Linderoth

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter