Inrikes.

2018-03-15 15:24
Bild: Privat

Personen som fick elstöt: ”Omöjligt att beskriva smärtan”

Dagens ETC har varit i kontakt med personen som idag på nytt bekräftar att han faktiskt fick en elstöt av polismannen – som nu har anmälts för tjänstefel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett filmklipp från en NMR-demonstration i lördags har väckt en del uppståndelse då det visar hur en polis tycks använda sin elpistol i ryggen på en person på väg nedför en trappa.

Vittnet bakom filmen uppger att hon såg att vapnet sköt blixtar från mynningen och gjorde ljud ifrån sig.

Personen som drabbades av detta säger idag till Dagens ETC:

– Det är omöjligt att beskriva smärtan av en elstöt.

Redan igår hävdade han med bestämdhet att polismannen faktiskt gett honom en stöt.

– Ja, jag träffas av elpistolen.

Enligt Pär Wärdig, projektledare för polisens försöksverksamhet när det gäller elchockvapen, är det möjligt att använda en elpistol på två olika sätt.

Det ena sättet att använda vapnet innebär att två pilar som är fast i koppartrådar skjuts ut och fastnar på personen som beskjuts.

– Det här sättet är användbart då man vill hålla ett visst avstånd, eftersom pilarna når upp till sju meter, säger Pär Wärdig.

Ofta, lite beroende på hur den som beskjuts blivit träffad, påverkar stöten musklerna så mycket att  den skjutna faller ihop.
Det andra sättet att använda vapnet är ett läge som Wärdig beskriver ofta används i varningssyfte. I det läget syns två stycken blixtbågar längst fram och det hörs ett sprakande ljud. Vid kontakt med vapnet avger det en stöt.

När du säger att det är något av ett varningsläge betyder det att det är lite mindre allvarligt att använda det läget?

– Nej, det är samma mått av våld. I en brottningssituation till exempel kan man använda det här läget för att chocka någon i låret. Men det är bra för uppvisning eftersom det blixtrar och sprakar lite obehagligt. Men en stöt gör jävligt ont, rent ut sagt.

Ytterligare en sak som skiljer de olika sätten att använda pistolen på är att det senare inte påverkar musklerna på samma sätt som pilarna som skjuts ut. Det är ovanligare att personer som utsätts faller ihop.

Polisens försöksverksamhet när det gäller elchockvapen började i årskiftet. Hittills har elchockpistoler använts 88 gånger. Det inkluderar även tillfällen då man enbart siktat på personer så att lasersiktet synts.

Är 88 gånger en hög siffra jämfört med andra hjälpmedel?

– När man inför något nytt så används det alltid mycket i början för att sedan plana ut lite. Det handlar om att man inte lärt sig vilka situationer som det är bäst anpassat för, säger han.

Pär Wärdig vill inte kommentera huruvida den händelse som syns i klippet hade varit en lämplig situation att använda en elpistol för.

– Det jag vill säga är att vi har en tydlig uppföljning kring all användning, det är det som det här projektet går ut på.

Uttalade situationer där elpistoler inte bör användas är ifall en person är gravid, kan falla illa eller uppenbart ”fysiskt bräcklig”.

– Läkare har hittills inte sett några stora risker för hjärta eller organ. Det handlar om hög spänning men låg ström, vilket är anledningen till att det gör ont men inte är jättefarligt för kroppen, säger Per Wärdig.

Polisen ifråga har anmälts för tjänstefel, enligt polisens presstalesperson.

Ärendet har lämnats in till särskilda åklagarkammaren under torsdagsförmiddagen av en person från allmänheten.

Per Fahlström, presstalesperson för Stockholmspolisen vill inte kommentera beteendet.

– Det finns ingen anledning att kommentera filmen nu när ärendet överlämnats för granskning, säger han till Dagens ETC.

Helena Wedin

Jörgen Lund

Polisens
användning
av elvapen

• Från årskiftet 2017/18 till slutet av 2019 kommer polisen att på prov använda elchockvapen. I undersökningen ser man på användningen, hur det påverkar användningen av andra vapen, i vilka situationer man använder det med mera. Cirka 700 poliser ingår i projektet som kommer att granskas av den oberoende parten Umeå universitet.

• Två och en halv månad in i projektet har elchockvapen använts 88 gånger. Detta kan jämföras med skjutningar av vanlig pistol, cirka 40 per år, eller uppvisning av pistol, cirka 200 gånger per år.

Källa: Polisen