För att kartlägga hur drogbruket ser ut på befolkningsnivå har Socialnämnden, på uppdrag av den rödgröna majoriteten, tillsatt en analysgrupp för att undersöka mängden droger och dopingsubstanser i Stockholms avloppsvatten.
Under måndagen presenterade Stockholms stads social- och trygghetsborgarråd, Stockholm vatten- och avfall och forskningsinstitutet Rise resultatet.
– Vi måste få en helhetsbild av hur droganvändandet ser ut för att kunna sätta in effektiva arbetssätt för att kunna ge den vård som folk behöver för att ta sig ur drogmissbruk, säger Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad under presskonferensen.
Mätningarna har under året genomförts vid två tillfällen och på tio olika mätpunkter i Stockholms stad. Provtagningarna omfattar användningen av substanser som cannabis, amfetamin, kokain och tramadol.
Mer knark på helgen
Enligt resultatet är nivåerna narkotika i Stockholms avloppsvatten nu högre än tidigare mätningar – även om utförandet av dessa undersökningar skiljer sig något från varandra.
Man kan också se att mängden droger ökar under helgerna och att innerstaden utmärker sig när det gäller konsumtionen av kokain och ecstasy. I Järvaområdet och Sundby är användningen av tramadol allra högst.
Med kartläggningen vill majoriteten också komma åt Stockholmsområdets utpräglade kriminalitet.
– Det här är också en stor inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Vårt sikte är att bygga en stad som är trygg, säger Alexander Ojanne på presskonferensen.