Inrikes.

2019-07-17 16:47
Gudrun Hauksdottir är ny projektledare för Malmö Pride. Bild: Charlotte Strömwall
Gudrun Hauksdottir är ny projektledare för Malmö Pride.
Puffetikett
Dagens ETC

Nya projektledaren för Malmö Pride: ”Jag har aldrig gått i paraden”

Gudrun Hauksdottir, 66, är ny projektledare för Malmö Pride. Efter en tumultartad höst, som kulminerade i att den förre kampanjgeneralen fick sparken, har Sveriges tredje största Pride fått en välbehövd nystart. 

– Vi har en helt ny styrelse, ett helt nytt crew, som blickar framåt mot en fantastisk pridehelg. Bättre det än att älta någon gammal socka, säger Hauksdottir.

Gudrun Hauksdottir är långt ifrån en novis när det kommer till att ställa till med fest. Genom åren har hon arrangerat mängder med festivaler, klubbar och andra nöjesengagemang. Senast som verksamhetsledare för kulturrörelsen ”Medborgarbandet”, bland annat tillsammans med tidigare The Cardigans/A Camp-sångerskan Nina Persson.

Men arrangerat Pride har hon aldrig gjort innan. När Dagens ETC når henne dagen innan startskottet är det en minst sagt uppspelt projektledare som svarar. 

– Oj vad det pirrar i magen. Hjärnkontoret går verkligen på högvarv. Jag har långa listor med saker att pricka av, men det är mestadels väldigt roliga och fina saker, säger Hauksdottir. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Fullspäckat schema

På helgens schema står bland annat uppträdanden av den amerikanska kult-duon The Weather Girls, Sebastian Walldén och RuPauls dragrace-stjärnan Jujubee. Men själv vill inte Gudrun Hauksdottir peka ut någon särskild akt att hålla utkik efter i helgen:

– I och med att jag varit med och bokat det mesta så vill jag inte rangordna det så. Men vi är extremt stolta över sammansättningen av programmet. Det är väldigt mycket olika saker för att appellera brett i alla åldrar, säger Hauksdottir. 

Trots att Gudrun Hauksdottir beskriver sig själv som ”as gay as they get” har hon själv aldrig gått i paraden. 

– Det är ju så man skäms. Antingen så har jag varit bortrest eller så har jag arrangerat andra saker. Men jag tycker ju Pride är fantastiskt, får knottror på armarna bara jag tänker på paraden.

Tumultartat år  

När Gudrun Hauksdottir tillträdde som projektledare för Malmö Pride i våras hade de ett minst sagt tumultartat halvår bakom sig. Pridegeneralen fick sparken efter interna stridigheter, föreningen hotades av konkurs och World Pride 2021, som Malmö ska arrangera tillsammans med Köpenhamn, var i fara. 

Men det här är nu ett avslutat kapitel, menar projektledaren. 

– Vi har en helt ny styrelse, ett helt nytt crew så det är bättre att blicka framåt än att älta någon gammal socka. Jag vill liksom inte ge dom det. Nu har vi en helt fantastisk festival att se fram emot, säger Hauksdottir.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Malmö Pride 

Malmö Pride äger rum mellan 18-20 juli 

De två platserna som firandet håller till på är: Pride House (Scandic Triangeln) och Pride Park (Folkets Park)

Paraden startar på Stortorget lördagen den 20 juli 

Det fullständiga programmet kan du hitta här