Inrikes.

2018-06-20 11:55
Mötesrum (bilden föreställer en annan plats än den som texten avser) / David Bergquist (SD). Bild: Björn Larsson Ask/SvD/TT / SD
Mötesrum (bilden föreställer en annan plats än den som texten avser) / David Bergquist (SD).

Nazistnätverket portas från lokalen: ”Måste kunna känna oss trygga”

Nätverket portas från samlingslokalen på Södermalm – och nu kan Dagens ETC visa att mötena har pågått i större utsträckning än tidigare rapporterat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I gårdagens tidning berättade vi om nazistnätverket som hållit hemliga möten i en samlingslokal på Södermalm i Stockholm.

De möten som Dagens ETC har bevakat på plats bokades av Åke Blomdahl, tidigare aktiv inom Nationaldemokraterna och nuvarande skribent på den högerextrema tidningen Nya tider.

Från år 2015 och framåt har han bokat ett 40-tal möten i den aktuella lokalen. En överväldigande majoritet av dessa har skett på fredagar, klockan 18-21, i likhet med de möten som Dagens ETC bevittnat.

Vi har granskat samtliga bokningar av samlingslokalen på fredagar klockan 18-21 (från 2010 och framåt) och endast 1 av totalt 56 bokningar tycks vara orelaterad till Nätverket.

Utöver Åke Blomdahl har två andra personer med nära band till Nätverket bokat lokalen.

Dessutom har SD Nackas ordförande David Bergquist bokat samlingslokalen de aktuella tiderna vid 17 tillfällen. Men han vägrar svara på om sin egen involvering i Nätverket.

– Jag bedrev studiecirklar i samhällsfrågor under några år men hade inte tid att fortsätta efter inträdet i kommunfullmäktige 2014, skriver David Bergquist i ett sms.

Men de uppgifterna stämmer inte. Enligt uppgifter från bokningssystemet bokade David Bergquist lokalen vid sex tillfällen under 2015.

Drivs av lokal förening

Lokalerna bokas via Stockholm stads datasystem men verksamheten drivs av en lokal förening. Av säkerhetsskäl vill inte föreningen medverka med namn och har bett oss att inte skriva ut namnet på lokalen.

En talesperson meddelar att föreningen varit i kontakt med polisen och att varken nätverket, eller några andra nazistiska eller rasistiska grupper, är välkomna i deras lokaler.

Åke Blomdahl och de andra personerna som gjort bokningarna för nätverkets räkning har nu portats.

”Ansvariga måste utreda”

Latinamerikagrupperna hör till de organisationer som brukar hålla till i samlingslokalen.

– De ansvariga måste utreda hur den här uthyrningen har kunnat ske. Vi måste kunna känna oss trygga i lokalerna. Den här gruppen utgör ett hot mot organisationer som Latinamerikagrupperna eftersom vi arbetar för ett öppet och inkluderande samhälle, säger Karin Ericsson, tillförordnad verksamhetsledare.

Hur ska Stockholm stad agera?

– De behöver se över sina bokningssystem. Inför kommande bokning kommer vi följa upp den här situationen och hålla oss uppdaterade så att vi kan känna oss trygga.

Bokningssystemet sköts av idrottsförvaltningen i Stockholm stad men de bollar över frågan till Kulturförvaltningen.

”Självklart ser vi allvarligt på om en förening som Stockholms stad ger bidrag till hyr ut lokalerna till odemokratiska rörelser. Hemliga nätverk med odemokratiska syften är svåra att identifiera. Oavsett om bokningen gjorts via bokningstjänsten eller direkt hos föreningen är det svårt att kontrollera om hyrestagaren är grundad i demo-kratiska värderingar”, skriver Kulturförvaltningen i ett mejl.

Av säkerhetsskäl vill inte någon av Kulturförvaltningens tjänstemän bli intervjuade eller citeras med namn. I mejlet meddelar Kulturförvaltningen att de föreningar som uppbär ekonomiskt stöd från Stockholms stad ska verka enligt demokratiska värderingar.