NÄTVERKET.

2018-06-19 16:00
David Bergquist / Tor Paulsson. Bild: Privat / Sofie Wiklund/TT
David Bergquist / Tor Paulsson.

Hemlig nazistsekt har infiltrerat SD

I tio års tid har den våldsbrottsdömde rasistledaren Tor Paulsson byggt upp ett hemligt sällskap kallat ”Nätverket”.

Organisationen består av ett hundratal högerextremister och har som mål att infiltrera Sverigedemokraterna. Och de har lyckats. Dagens ETC kan avslöja att flera ledande SD-politiker ingår i Nätverket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Stockholm 25 maj kl 17.55.

En man i 40-årsåldern med svart militärkeps håller vakt vid entrén till en anonym tegelbyggnad mitt i ett bostadsområde på Södermalm. Ensamma eller i par anländer deltagarna, hälsar på vakten och går in genom entrén. Några stannar och småpratar över en cigarett. Vakten spanar på alla som rör sig i närheten.

Sist anländer ledaren Tor Paulsson med tre av sina närmaste underhuggare. De samlas för kvällens möte, men värmen i lokalen blir snabbt olidlig och de tvingas öppna ett fönster för att få in luft. Tor Paulsson placerar sin närmaste man vid det öppna fönstret för att hålla koll.

Dömd för misshandel

Förbipasserande har ingen aning om att det inne i lokalen pågår ett möte för ett hemligt högextremt nätverk. Den äldre mannen i vit kortärmad skjorta som håller vakt vid fönstret är Anders Steen, tidigare partiledare för det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna (ND).

Avhoppade medlemmar beskriver Nätverket som en ”nazistsekt” kontrollerad av en maktfullkomlig person.

Ledaren Tor Paulsson är en veteran inom högextrema kretsar, med bakgrund i nazistiska Hembygdspartiet, Sverigedemokraternas partistyrelse och som medgrundare av Nationaldemokraterna. Under EU-valet 2004 poserade han på ND-affischerna tillsammans med sin till synes lyckliga familj.

Men kort efter valdagen greps Tor Paulsson av polis för grov misshandel av sin sambo på en midsommarfest. Han dömdes till tio månaders fängelse och tvingades lämna partiet.

De senaste tio åren har Tor Paulsson ägnat åt att bygga upp den högerextrema organisationen som internt kallas för ”Nätverket”. Som mest har omkring 250 personer ingått i organisationen, med verksamhet i både Stockholm och Skåne, enligt en avhoppare. Tor Paulssons plan har varit att rekrytera personer inom den nationalistiska rörelsen i Sverige – bland annat SD-politiker – och knyta dem till sig. Detta för att tillskansa sig makt
i Sverigedemokraterna.

Mycket talar för att han har lyckats. På mötet den 25 maj deltog David Bergquist, ordförande för SD Nacka, och hans partikamrat Louise Wallenblad som kandiderar till kommunfullmäktige i samma kommun. Åtminstone en till sverigedemokrat deltog i mötet, bekräftar David Bergquist som dock inte vill uppge personens namn.


Vet du mer om Tor Paulssons nätverk eller SD-politikernas högerextrema kopplingar?

Hör av dig! Du kan självklart vara anonym.


Riksdagsledamoten Anna Hagwall, som suttit i SD:s partistyrelse men sedan 2016 är politisk vilde, var också med under sammankomsten. Bara en vecka före mötet blev hon medlem i det nybildade främlingsfientliga partiet Alternativ för Sverige.

Förgreningar i partitoppen

Nätverket har ett inflytande högt upp i SD. Det hävdar Daniel Assai som blev inbjuden till ett av Tor Paulssons möten under sin tid som biträdande chef på SD:s riksdagskansli.

– Jag gick aldrig dit, men jag vet flera högt uppsatta personer inom bunkerfalangen i partiet som hade och fortfarande har nära kontakter med Tor Paulsson, säger Daniel Assai som lämnade partiet år 2013.

Till den så kallade Bunkerfalangen brukar den radikala grupp av äldre partiveteraner räknas, som har varit lojala med den förra partiledaren Mikael Jansson.

Även Jimmie Åkesson, som vann striden mot Mikael Jansson, känner väl till SD-politikernas kontakter med Tor Paulsson, hävdar Daniel Assai.

– Men så länge det inte kommer ut i offentligheten väljer han att se mellan fingrarna.

Bakgrund i ND

Nätverket har under de senaste fem åren haft möten vid 32 tillfällen i lokalen på Södermalm, visar Dagens ETC:s granskning. Samtliga bokningar har gjorts av Åke Blomdahl, tidigare en ledande person i Nationaldemokraterna och numera återkommande skribent i den rasistiska tidningen Nya tider. Även han var med på mötet den 25 maj.

– Jag var där, men det har inte du något med att göra, säger Åke Blomdahl till Dagens ETC och avslutar samtalet.

Inte heller Anders Steen vill medverka i artikeln.

– Jag har inget intresse av att prata med dig, säger han.

Nätverket har också haft sammankomster i en lokal söder om Stockholm, som de delat med nazistiska Svenskarnas parti.

Inspirerades av Frimurarna

Tor Paulsson, som bytt namn och idag heter Tor Änglasjö, inspirerades av frimurarnas graderingssystem när han år 2009 började bygga upp Nätverkets struktur. Nyrekryterade medlemmar på den första nivån lockas in för att lyssna på föreläsningar och träffarna marknadsförs som en mötesplats för nationalister.

Kim Fredriksson, som under mer än tio år var aktiv i extremhögern, deltog på flera möten med Nätverket mellan 2010 och 2011.

– Alla uppmanas att hålla egna föredrag så att gruppcheferna kan bedöma på vilken politisk nivå deltagarna befinner sig. De som anses värdefulla rekryteras vidare till nästa nivå, säger han.

På träffarna deltog personer från hela vit makt-miljön, berättar Kim Fredriksson.

Tor Paulsson behåller kontrollen över Nätverket genom att begränsa de nyrekryterade medlemmarnas kontakt med nivåerna högre upp i organisationen. På nivå två befinner sig gruppcheferna som skolas i strategiskt tänkande och organisering. Kim Fredriksson avancerade snabbt till den högre nivån och fick då höra om Tor Paulssons planer.

– Han pratade om att skapa en slags nationalistisk entrism, alltså politiskt infiltration i syfte att ta över partier och organisationer.

På nivå tre befann sig bland andra Jörgen Kromann, vars uppgift var att ta fram Nätverkets politiska program. Han har en bakgrund inom Svenskarnas parti och kandiderar för nazistiska NMR i höstens riksdagsval.

”Sverige är en diktatur”

Kim Fredriksson kallar Nätverket för en sekt och beskriver Tor Paulsson som en karismatisk person med en otrolig förmåga att få med sig folk.

– Men han är också extremt labil och kan smälla av på två röda. Han höll oändliga monologer om att Sverige är en diktatur. Den retoriken kanske kan locka några korkade sverigedemokrater, men jag tröttnade ganska snabbt.

Kim Fredriksson lämnade Nätverket 2011 och ett år senare även vit makt-miljön. Han har idag tagit avstånd från den nationalistiska ideologin.

Planerna på infiltration och maktövertagande av SD har varit Tor Paulssons plan i flera decennier. 1998 kom han så långt som att bli invald i partistyrelsen tillsammans med bland andra de nuvarande SD-topparna Jimmie Åkesson och Björn Söder. Men sedan tog det stopp. Tor Paulsson hade byggt upp ett nätverk av lojala nationalister i Haninge, av andra kallade ”torister”, som han tog med sig in i Sverigedemokraterna.

”Han lyckades snabbt ställa sig in hos nästan alla i partiets ledning”, skriver Jimmy Windeskog i boken ”Je ne regrette rien”, om tiden som ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU).

Kartlade SD-medlemmar

Tor Paulsson hamnade i konflikt med resten av partiledningen när det avslöjades att han beställt hundratals passbilder för kartläggning av konkurrerande SD-medlemmar.

Enligt Jimmy Windeskogs bok kom ledningen senare över ett 25-sidigt häfte kallat ”Generalplanen” innehållande Tor Paulssons planer på makt-övertagandet. I juni 2001 uteslöts han och en grupp ”torister”. Det avgörande mötet hölls i dåvarande SDU-ordföranden Jimmie Åkessons föräldrahem i Sölvesborg.

– Det handlar inte om ideologi. Tor Paulsson är ute efter makt, sa SD:s dåvarande parti-ledare Mikael Jansson till SvD.

Efter uteslutningen bildade Tor Paulsson ND tillsammans med bland andra Anders Steen. Men efter misshandelsdomen 2004 blev han utesluten även ur det partiet. Redan i fängelset föddes planerna på Nätverket, med syfte att i första hand återta makten i ND. När de planerna gick i stöpet 2011 byttes fokus mot att infiltrera Sverigedemokraterna.

– Det ni har grävt fram är bara toppen på isberget. Det finns många i SD som har regelbundna kontakter med högerextremister, säger Daniel Assai.

Fotnot: Dagens ETC har i en veckas tid sökt Tor Paulsson och Jörgen Kromann.

Fotnot 2: I en tidigare version av artikeln publicerades en bild som sades föreställa Tor Änglasjö, tidigare Paulsson, det var i själva verket en annan person som även han deltog på mötet. Tor Paulsson bekräftar dock själv i en video han publicerat på Youtube att han var på plats i samlingslokalen den 25 maj. Dagens ETC har sökt Tor Paulsson i över en veckas tid för en kommentar.

Läs vidare på nästa sida: Ledarpersonerna i Nätverket

Nationaldemokraterna

• National-demokraterna bildades 2001 av Tor Paulsson, hans mamma Marie Sjökvist samt hennes sambo Anders Steen. Det var ett ultra-nationalistiskt parti vars mål var att etablera ett etniskt och kulturellt homogent Sverige.

• Efter interna stridigheter lades partiet ner 2014.

Källa: Nationalencykolopedin

Entrism

• Är en politisk taktik som innebär att en organisation låter sina medlemmar, som behåller lojaliteten till ursprungs-organisationen, infiltrerar en annan politisk organisation. Syftet kan vara att värva medlemmar, ta över eller påverka den andra organiationen i en viss riktning.

Vill du veta mer?

Adolf Hitler, Vitt ariskt motstånd, mångmiljardblunder, förslag om abortförbud och dödsstraff. Det finns mycket att gräva i när det gäller Sverigedemokraternas förflutna. Se några av klippen på ETC Play!