Efter 16 år med Moderaterna vid rodret tog Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet över styret av region Stockholm efter valet 2022. Vänsterpartiet ingår inte i själva styret, men är med och förhandlar om budget och andra frågor. Posten som trafikregionråd med ansvar för kollektivtrafiken gick till den nu 31-åriga miljöpartisten Anton Fendert. Nu meddelar han i Dagens Nyheter att han lämnar posten efter sommaren.
Kritiken har varit hård mot dig, bland annat för höjda priser och nedskuren busstrafik. Har det tärt på dig?
– Det skulle jag inte säga. Det här är ett beslut som jag har fattat utifrån att jag nu har jobbat mer eller mindre i politiken i tio år och vill göra något annat, säger Anton Fendert till Dagens ETC.
Varför tog du på dig uppdraget om du tänkt lämna mitt i mandatperioden?
– Det skulle jag inte säga att jag hade bestämt mig för. I mitt parti finns det rotationsprinciper som jag tycker är väldigt bra och jag har vetat att det här blir min sista mandatperiod. Då är det ju en fråga om när är det rätt tillfälle att lämna över. När den ekonomiska krisen för SL nu är över tycker jag att det är det.
Tidöpartierna använder region Stockholm som skräckexempel på rödgrönt styre. I förra veckans partiledardebatt gick Ulf Kristersson till angrepp mot S-ledaren Magdalena Andersson genom att kritisera höjda skatter, bantad kollektivtrafik och växande vårdköer i Stockholm. Att en S-C-MP-regering med V som stödparti nämnts som en möjlig modell för ett rödgrönt styre också på riksplanet gör att fler än stockholmarna följer vad som sker i regionen.
Hur mår det rödgröna skyltfönstret?
– Jag skulle säga att det mår fantastiskt bra. Vi har fått hantera många svåra frågor, men det är ett styrkebesked att mittenkoalitionen tillsammans med Vänsterpartiet kunnat ta ansvar i en enormt tufft ekonomisk tid.
Mot väggen i riksdagen
I veckan meddelande Moderaterna att de avser att kalla Anton Fendert till riksdagens trafikutskott för att ställa honom mot väggen för minskad trafik, trots höjda skatter och biljettpriser. Han kommer gärna för att prata om vilka förutsättningar regionerna får för att ordna en bra kollektivtrafik, säger han.
– Det är helt absurt att vi har en regering som snart lagt 20 miljarder i subventioner till de som reser med fossilbil samtidigt kollektivtrafiken inte fått en enda krona i riktat stöd.
Han säger sig vara glad över att ekonomiskt utsatta grupper som pensionärer undantagits från prishöjningarna i Stockholm. Självkritisk är han däremot mot hanteringen av de borttagna tågvärdarna från pendeltågen. När de skedde 2023 sa många lokförare upp sig eller sjukskrev sig, vilket ledde till kraftigt reducerad trafik. Kritiken från facken var massiv.
– I backspegeln önskar jag vi hade säkerställt en större dialog.